Milan Schelinger - Žil i za staršího bratra Jiřího, působil v kapelách Projektil a The Plastic People of the Universe

Vydáno 18.02.2023 | autor: Roman Jireš

Kytarista a zpěvák Milan Schelinger žil celý svůj hudební život ve stínu svého slavnějšího bratra Jiřího, zpěváka známého především ze skupiny F. R. Čecha. V osmdesátých letech hrál mimo jiné se skupinou Projektil, spolupracoval s undergroundovou kapelou The Plastic People of the Universe, s níž se zúčastnil nahrávání jejich alba na chalupě Václava Havla na Hrádečku. Až do své nečekané smrti hrál v revivalové kapele bratrovy nejslavnější písně. Letos 10. února se Milan a Jiří Schelingerovi opět setkali v muzikantském nebi.

Milan Schelinger - Žil i za staršího bratra Jiřího, působil v kapelách Projektil a The Plastic People of the Universe Milan Schelinger - Žil i za staršího bratra Jiřího, působil v kapelách Projektil a The Plastic People of the Universe

Milan Schelinger, který vedle své muzikantské činnosti působil také jako malíř a umělecký kovář, nikdy nedosáhl popularity Jiřího, ke svému staršímu talentovanému bratru však bez závisti vzhlížel s velkým respektem a láskou. "Jirka už v patnácti letech chodil s kytarou po ulicích, hrál holkám v parku a říkal, že jednou bude slavným zpěvákem. To se mu povedlo. Po tragické smrti se stal ještě slavnějším," sdělil Milan během života redaktorovi CNN Prima NEWS.

Příběh českého hitu: Jiří Schelinger - Holubí dům

Po celý život Milan plnil funkci jakéhosi osobního záchranáře svého bratra. Poté, co se stal Jiří ve dvaceti letech přes noc slavnou postavou tuzemského šoubyznysu, Milan za něj řešil problémy, kterých měl Jiří vždycky více než dost. Mimo jiné neuměl hospodařit s rychle nabytými penězi, opilý slávou se choval klackovitě vůči svému okolí, selhával jako člen kapely i jako partner. A Milan byl tím, kdo za něj neustále žehlil jeho průšvihy. Po odchodu Jiřího od Františka Ringo Čecha vedl zkoušky, koncerty, nahrávání a vůbec veškerý bratrův profesní život.

"K bráchovi do kapely jsem přišel na podzim 1980. Rozhodně se nedá říct, že bych se tam objevil náhodou. Připravovali jsme se na to s Jirkou dlouhou dobu. Předtím jsem byl v jedné barové skupině, která se jmenovala Mistrál. Hráli jsme v Astře, Carioce, brácha se na nás chodil dívat, a když si byl jist tím, že jsem schopen zahrát druhou kytaru, dohodli jsme se na přestupu," vzpomínal Milan.

Pochybnosti o okolnostech úmrtí bratra

Jiří Schelinger, jedna z nejvýraznějších postav české hudební scény, se 13. dubna 1981 zabil skokem z bratislavského mostu do Dunaje. Uprostřed práce odjel na natáčení do Bratislavy a domů se už nevrátil. Do Bratislavy přijel natočit do televize svůj velký filmový hit Což takhle dát si špenát. Poté šel do vinárny, kde se s neznámým mladíkem prý nepohodl ve sporu o slečnu. Hádku hodlali řešit skokem do řeky. Schelingerovo tělo bylo objeveno až měsíc později nedaleko Šamorína a nikdy nebylo nikým identifikováno. Dodnes se spekuluje o tom, zda se do vod Dunaje dostal nedobrovolně a režim si tímto způsobem nevyřídil účty s populární osobností, která se v té době svým příklonem k undergroundu začala vzdalovat ideálu socialistické hvězdy. Schelinger se například začal scházet se členy společnosti Regula Pragensis, která prostřednictvím schůzek a debat okolo samizdatového časopisu Lázeňský host vystupovala proti tehdejšímu společenskému úpadku.

RECENZE: Kterak Jiří Schelinger bruslil mezi mantinely socialistické kultury

Bratr Milan vždy pochyboval o oficiální verzi této tragédie. Nikdy se nedokázal smířit s tím, jak policie uzavřela vyšetřování úmrtí jeho staršího bratra. Jelikož bylo tělo ve značném stádiu rozkladu, nemohl ho nikdo z rodinných příslušníků identifikovat.

"Tehdejší Veřejná bezpečnost se pokusila případ rychle uzavřít a za bratrovo tělo bylo prohlášeno tělo cizího neznámého muže, který měl být z Dunaje taktéž vytažen. Po letech jsem získal pitevní zprávu popisující tělo Jiřího jinak, než jaký ve skutečnosti byl. Příčinou měl být údajně infarkt. Totožnost těla nikdy nebyla určena žádným rodinným příslušníkem, k identifikaci těla Veřejná bezpečnost použila jen zubařské záznamy," prohlásil před lety. "Ale jak to doopravdy bylo, tak to se nikdo nikdy nedoví. Nikdo u toho nebyl, nikdo to neviděl," dodal.

Dožít život za Jirku

Na dům  v Čestmírově ulici v pražských Nuslích, v němž s bratrem žili, nechal Milan zasadit pamětní desku a v rodišti nedaleko Čáslavi každoročně pořádal hudební festival Schelingerův Bousov. V pořadu České televize 13. komnata hovořil o pocitu povinnosti dožít život i za zesnulého bratra a dotáhnout jeho osudem předčasně ukončenou kariéru. S přáteli založil kapelu Jiří Schelinger Revival a začal s písněmi bratra Holubí dům, Jahody mražený, Šípková Růženka nebo René, já a Rudolf objíždět Čechy.

Když se zpěvák Aleš Brichta, kytarista Miloš 'Dodo' Doležal, baskytarista Vlasta Henych a bubeník Štěpán Smetáček ujali v roce 1993 nahrávky posledního již nerealizovaného alba Zemětřesení Jiřího Schelingera, Milan u toho nechyběl. Sám na něj nazpíval bratrův hit Holubí dům a zúčastnil se koncetního turné. "Když jsme ve studiu slyšeli Milanův zpěv a zavřeli oči, bylo to, jako by tam s nám byl Jirka," podotkl Brichta.

Čtvrtstoletí existence projektu Zemětřesení v roce 2018 připomněla reedice alba, na kterou Milan přidal dva nové bonusy Zima a Pohřeb přítele. O rok později vyšlo Zemětřesení 2, na které Milan přispěl písní Sen. Zemětřesení 2  natočili stejní hudebníci, pouze vzhledem ke zdravotním problémům Brichty nově obsadili post zpěváka Mladen Djelmo.

Text: Roman Jireš, foto: FB Milana Schelingera
Témata: Milan Schelinger, Jiří Schelinger, Projektil, The Plastic People of the Universe, smrt

zavřít