Nejočekávanější zahraniční alba roku 2023: Nové desky chystají Depeche Mode, Metallica, blink-182, Måneskin i Miley Cyrus

Vydáno 18.01.2023 | autor: Tomáš Kocian

Rok s trojkou na konci zřejmě nezůstane pozadu za tím již uplynulým. Termín vydání svých nových nahrávek si pro tento rok připravilo hned několik zvučných jmen. Chystá se velký návrat blink-182 a legendárních "Depešáků". Nechybí ani romantický baladýr Ed Sheeran nebo čerstvý vítr glam rocku v podání Måneskin.

Nejočekávanější zahraniční alba roku 2023: Nové desky chystají Depeche Mode, Metallica, blink-182, Måneskin i Miley Cyrus Nejočekávanější zahraniční alba roku 2023: Nové desky chystají Depeche Mode, Metallica, blink-182, Måneskin i Miley Cyrus


Måneskin 

Už za pár dnů se stane skupina Måneskin jednou z prvních, která nabídne v tomto roce posluchačům nový materiál k poslechu. Italská kometa, která se dostala do povědomí především díky vítězství v Eurovizi, představila na konci loňského roku název své v pořadí již třetí desky. Rush by se měla v prodejnách s hudebními nosiči a streamovacích službách objevit už za týden. Oznámený setlist už prozradil i jednoho hvězdného hosta. V písni Gossip, která vyšla před pár dny, se objevil kytarista Tom Morello známý z kapel Rage Against The Machine nebo Audioslave

Måneskin vyráží na světové turné, v květnu 2023 zahrají v O2 areně

Sam Smith 

K těm, kteří novou muziku vydají z kraje nového roku, se zařadí také zpěvák Sam Smith. Teprve v roce 2014 vydal svůj debut, který ho vystřelil do hudební extraligy. Následovala smršť různorodých cen až po ocenění nejvyšší, tedy Grammy. Sam Smith si na svých albech dává opravdu záležet, důkazem budiž, že mezi všemi jsou vždy tříleté rozestupy. Novinka ponese název Gloria a dle slov interpreta, který se před nedávnem identifikoval jako nebinární, by mělo jít o emocionální, sexuální a duchovní osvobození. Poslední lednový pátek se tedy mají fanoušci na co těšit.

 Ellie Goulding 

Dost možná jste o Ellie Goulding nějaký ten pátek neslyšeli. Není to tím, že by zpěvačka na hudbu zanevřela. Jen už muzikou necílí na masy a rádiové hitparády. Příkladem budiž album Brightest Blue vydané před třemi lety. Zároveň se také v loňském roce poprvé stala matkou. Letošní novinku ohlašuje singl Let It Die a deska by měla vyjít už na necelý měsíc. Podle tracklistu je vidět, že zpěvačka rozhodně v covidové pandemii nezahálela. Šestnáct písní. na kterých spolupracovala s prvotřídními producenty, by mělo být o vášnivém zamilování. Podle zpěvaččiných slov údajně o takovém, které přináší podobné pocity jako droga.

Pink

Dalším únorovým příspěvkem do sbírek hudebních fanoušků bude novinka zpěvačky Pink. Trustfall bude devátým hudebním zářezem rodačky z Pensylvánie. Mnoho o něm zatím nevíme. Interpretka v aktuálních rozhovorech není moc sdílná, více nám tak může napovědět nový singl s názvem Never Gonna Not Dance Again. Pink si rozhodně dává na čas, poslední nahrávku vydala před čtyřmi lety. Letos se také vydá na evrospké turné. Českou republiku byste ale mezi zastávkami hledali marně.

Lana Del Rey

Královna tklivých melancholickým melodií oznámila vydání již deváté studiové desky jen pár týdnů poté, co vyšlo najevo, že jí byl ukraden laptop ve kterém měla krom připravované knihy také rozpracované demáče nových písní. Pár jich kolovalo internetem a zpěvačka důrazně upozorňovala na to, aby je fanoušci neposlouchali a počkali si na konečný výsledek. Nové album by mělo nést název Did You Know That Theres A Tunnel Under Ocean Boulevard a dočkáme se jej v březnu. Venku už je i eponymní píseň. Připomeňme si, že Lana má v poslední době hudebně dost plodné období. V loňském roce vydala dokonce dvě alba.

RECENZE: Lana Del Rey novým albem hitparády nezboří, jedna skladba se podobá druhé

Miley Cyrus

Někdo by si mohl myslet, že jsme si v případě Miley Cyrus v redakci spletli datum vydání. Její novinka totiž ponese název Endless Summer Vacation, tedy "nekonečné letní prázdniny" a světe div se, vyjde už v březnu. Novinku oznámila na svém Instagramu se slovy ,,nový rok, nová Miley". Co se za tím skrývá, můžeme jen odhadovat. Album by však podle zpěvačky mělo být jakýmsi milostným dopisem Los Angeles. První ochutnávka z něj má název Flowers a zní jako zajímavý popový počin.

Depeche Mode

Všechny fanoušky "Depešáků" zastihla v květnu smutná zpráva o úmrtí klávesáka Andyho Fletchera. Ten se na novém albu ještě stihl částečně podílet. Po jeho smrti se kapela rozhodla album udělat tak, aby se mu výsledná nahrávka líbila. Depeche mode na svého parťáka pamatují i v názvu desky. Memento Mori, neboli pamatuj na smrt, bude v pořadí již patnáctou studiovou nahrávkou. České publikum si nové písně bude moci poslechnout naživo. V létě totiž v rámci turné zavítají na letiště v Letňanech. 

Andrew Fletcher – Nikdy se výrazně nepodílel na skládání písní Depeche Mode, měl však klíčovou roli v záležitostech kapely mimo jeviště

Metallica

Sedm let dlouhé čekání na dlouhohrající nahrávku losangeleské party se blíží ke konci. Už v dubnu by měla vyjít deska s názvem 72 seasons. Frotman kapely James Hetfield se nedávno rozpovídal, že deska bude jakýmsi vyrovnáním se s dětstvím. Samotný název na dětství přímo odkazuje. 72 ročních období je v podstatě prvních osmnáct let života člověka. Jak už tomu bývá, k oznámení došlo společně s vydáním nového singlu Lux Aeterna. Ten funguje jako energický nakopávák a dává tak tušit, že jaro bude pro fanoušky Metalliky opravdu výživné. 

Metallica řádila na Prague Rocks, zahráli také Five Finger Death Punch

Ed Sheeran 

Britský písničkář vydává svá poslední alba s přesností švýcarských hodinářů každé dva roky. Proto vzhledem k tomu, že jeho poslední deska = spatřila světlo světa v roce 2021, musí zákonitě přijít nový materiál už letos. Nejde o žádné spekulace, protože sám zpěvák to potvrdil na svém Instagramu už loni v listopadu. Žádné bližší informace ani indicie, které by prozradily byť jen název alba, zatím do světa nevypustil. Je tedy možné, že lamač dívčích srdcí ještě informace během letošního roku upřesní.

blink-182

Těžko byste v loňském roce hledali větší hudební událost, než shledání původní party této americké kytarovky. Mark Hoppus teprve před nedávnem úspěšně dokončil léčbu rakoviny a už se opět pustil do muzicírování. Kromě turné ale blink-182 ještě před Vánoci oznámili příchod nového alba. Prvním singl s názvem Edging už je venku zhruba dva měsíce. Jak dlouho bude trvání na nové album čekat ještě není úplně jisté. Název ani termín vydání doteď není znám. Jisté však je, že si v roce 2023 jistá početná skupina třicátníků zavzpomíná na své dospívání. 

 

Text: Tomáš Kocian, foto: SonyMusic,
Témata: Måneskin, Sam Smith, Ellie Goulding, Pink, Lana Del Rey, Miley Cyrus, Depeche Mode, Metallica, Ed Sheeran, blink-182

zavřít