TOP 10 osobností, které v roce 2017 zemřely: Chester Bennington, Tom Petty, Chris Cornell, Wabi Daněk a další

Vydáno 27.12.2017 | autor: Dominik Pavliš

Rok 2017 vzal na věčnost hudebníky, jako byli Chester Bennington, Tom Petty, Chuck Berry, Wabi Daněk, Malcolm Young a mnoho dalších géniů. Připomeňte si deset těch, na které se jen tak nezapomene. 

TOP 10 osobností, které v roce 2017 zemřely: Chester Bennington, Tom Petty, Chris Cornell, Wabi Daněk a další Chester Bennington


FATS DOMINO

Antoine Dominique Domino Jr., přezdívaný Fats, se narodil 26. února 1928 v New Orleans. Jeho kariéra započala koncem čtyřicátých let. Tehdy začal zpívat a věnovat se hře na piano. Celkem stihl vydat na pět desítek alb, včetně živých nahrávek. Fats Domino, který je považován za praotce rock'n'rollu, se prosadil nejen jako zpěvák, ale i jako výborný r'n'b a rock'n'rollový pianista. Zajímavostí je, že název jeho písně The Big Beat posloužil pro pojmenování žánru bigbít. Legendární muzikant, který byl roku 1986 uveden do Rock’N’Rollové síně slávy, zemřel 24. října ve věku 89 let přirozenou smrtí. 

Fats Domino - Velikán rock'n'rollu, ke kterému vzhlížel i Elvis Presley

GREGG ALLMAN

Král jižanského rocku Gregg Allman spolu se svým bratrem Duanem Allmanem založil v roce 1969 kapelu The Allman Brothers Band. Bratr dva roky po založení zemřel, ale skupina s několika přestávkami definitivně ukončila svou činnost až v roce 2014. Gregg v 80. letech dále působil se svým Gregg Allman Bandem a vydal několik sólových alb. S bratrem škole moc času nevěnovali, o to víc je zajímala hudba - hlavně blues. V obchodě s názvem Sears si za dvacet dolarů koupili svou první elektrickou kytaru a neustále se přetahovali, kdo na ni bude hrát. "Duane a já jsme to chytli jako nemoc," vzpomínal Gregg Allman v rozhovoru pro časopis Southern Living. "Nejedli jsme, nespali jsme, nemysleli jsme na nic než na muziku." Pokojně zemřel 27. května ve svém domě v Savanně ve věku 69 let.

CHESTER BENNINGTON

Chester vyrostl ve středostavovských poměrech, v rodině, která byla takřka definicí průměrnosti. Jeho matka pracovala jako zdravotní sestra a otec byl policista. Ironií osudu je, že často vyšetřoval násilí na dětech a převážně sexuální obtěžování. Jako by se chtěl vesmír Chesterovi vysmát, když si jako malý chlapec přesně tímto prošel. Od jeho sedmi let do třinácti se to bál říct, měl strach. Co ho tou dobou drželo nad vodou, bylo umění. Maloval, psal básně. Později se této šílené kapitole svého života věnoval i prostřednictvím skladeb Linkin Park. Ačkoliv nikdo nečekal, že Chester Bennington dobrovolně ukončí svůj život, sebevražda pro něj nebyla cizí. Sám přiznal, že v jistých etapách života o ní uvažoval, avšak jeho početná rodina a zástupy fanoušků ho naštěstí držely na tomto světě. Až do 20. července 2017. V době smrti mu bylo pouhých 41 let. 

Chester Bennington bojoval se svými démony z dětství celý život

CHRIS CORNELL

Narodil se jako Christopher John Boyle 20. července 1964 ve městě, ve kterém se zrodil hudební žánr grunge - v Seattlu. Měl hned pět sourozenců a nebyl jediný, kdo se v rodině věnoval hudbě - Katy, Peter a Suzy hráli například ve skupině Inflatable Soule, Peter byl poté frontman newyorské rockové kapely Black Market Radio a Katy zpívala ve skupině s názvem Seattle Happy Hour Hero. Americký rocker Chris Cornell se do historie hudby zapsal především jako frontman legendárních Soundgarden. Mimo to působil i ve skupině Audioslave a po dočasném rozpadu Soundgarden zkusil také dráhu sólového umělce, na níž vydal pět studiových alb. Jako zpěvák se pyšnil hlasovým rozsahem čítajícím čtyři oktávy. V Detroitu spáchal 17. května podle oficiálního závěru soudu sebevraždu. Bylo mu 52 let. 

ROCKBLOG: Michal Skořepa (Stroy) - Já, Ty a Chris Cornell

CHUCK BERRY

Včetně toho, že nepřeslechnutelným způsobem ovlivnil tvorbu BeatlesRolling Stones, Bruce Springsteena a dalších hudebních ikon, obdržel cenu Grammy za celoživotní přínos, byl uveden do Rock'n'rollové síně slávy a vystupoval v několika filmech. "Jsem hrozně smutný ze zprávy, že Chuck Berry odešel. Chtěl bych mu poděkovat za všechnu tu hudbu, která nás inspirovala," uvedl na Twitteru Mick Jagger. Podobně se vyjádřili i další členové skupiny Rolling Stones, která do svého repertoáru převzala některé Berryho nesmrtelné skladby. Průkopník rock'n'rollu Chuck Berry, který ve svém hitu radil Beethovenovi, aby to zabalil (Roll Over Beethoven), zemřel 18. března ve svém domě ve státě Missouri. Americký zpěvák a kytarista se dožil úctyhodných a na svůj styl života neuvěřitelných devadesáti let. Majitel hvězdy na hollywoodském chodníku slávy je prožil opravdu naplno.

LIL PEEP

Gustav Åhr se narodil dne 1. listopadu 1996 v Pensylvánii a vyrůstal na Long Islandu v New Yorku. Jeho matka měla irský a německý původ, otec švédský. Jeho rodiče, kteří byli oba pedagogové, se rozvedli v době, kdy byl Åhr teenagerem. Studoval na střední škole Long Beach, avšak jeho docházka nebyla navzdory dobrým známkám příliš častá. Ve finále školu opustil a pro získání diplomu absolvoval online kurzy. Nedlouho poté začal přidávat své nahrávky na servery YouTube a SoundCloud. Již ve svých sedmnácti letech se za účelem rozvoje své kariéry odstěhoval do Los Angeles. Svůj první mixtape s názvem Lil Peep Part One vydal roku 2015. Nedlouho poté následovalo první EP Feelz a posléze druhý mixtape Live Forever. Následujícího roku (2016) uvedl další dva mixtapy, pojmenované Crybaby a Hellboy.

Dne 15. srpna 2017 vydal své první a jediné řadové studiové album nazvané Come Over When You're Sober. To obsahovalo sedm písní a dosahovalo délky pouze třiadvaceti minut. Gustav Åhr byl 15. listopadu 2017 nalezen svým manažerem v tour busu mrtvý. Před smrtí zkonzumoval šest pilulek Xanaxu, které byly "říznuté"  ještě silnější látkou fentanylem. Rapper před smrtí přidal fotografii na Instagram, kde má dva kousky Xanaxu na jazyku s popiskem: "fucc it." Ještě před tím dal na Instagram fotku s popiskem: "When I die You'll love me". Mnoho známých hiphopových či rapových hvězd, jako Post Malone, Lil Yachty a Charli XCX, vyjádřilo soustrast na Twitteru.

MALCOLM YOUNG

Malcolm se narodil v roce 1953 ve skotském Glasgow. Když mu bylo deset let, rodina se přestěhovala do Austrálie a Malcolm se stal australským občanem. Od mládí se chtěl stát profesionálním fotbalistou, ale vzhledem k jeho malému vzrůstu se neprosadil a začal se věnovat hudbě. Jeho prvním nástrojem byla údajně jedna ze dvou laciných akustických kytar, které jejich matka koupila pro něj a Anguse, aby bratry trochu zklidnila. Starší bratr George Young v té době už hrál v proslulé kapele The Easybeats. Jednou z prvních kapel Malcolma byli Beelzebub Blues. Známějšími byli Velvet Underground (nejde o newyorské The Velvet Underground!), po jejichž rozpadu založil s bratrem AC/DC. Podle zpráv deníku Sydney Morning Herald dožíval čtyřiašedesátiletý hudebník v domě s pečovatelskou službou specializující se na demenci. Rodina však oznámila, že Young zemřel 18. listopadu doma poklidně a obklopen nejbližšími. 

Malcolm Young - Nenápadný vůdce AC/DC

MARIÁN VARGA

Od dětství měl problémy se žaludkem, žil divoce a nespoutaně, byl kuřák a v určitou dobu se potýkal i se závislostí na alkoholu. Na pódiu se Varga objevil naposledy v dubnu. Originální, ale také nevyzpytatelný muzikant stál v čele legendární československé rockové skupiny Collegium Musicum, založené v roce 1969 a označované za nejvýznamnější soubor svého typu na území bývalého východního bloku. "Někdy jsem měl pocit, že Varga je propojený s takovým tím muzikantským bohem, a dohromady jim to nějak jde," konstatoval Petr Janda. Odchod slovenského hudebníka, který zemřel 9. srpna, patří mezi ty, která zarmoutí, ale svým způsobem nepřekvapí. Vzhledem ke stylu života a zdravotnímu stavu se mnozí lidé z okruhu geniálního klávesisty a skladatele, který sympaticky odmítal dělit hudbu na popovou a klasickou, divili, že se letos v lednu dožil sedmdesáti let. 

TOM PETTY

Celým jménem se zpěvák jmenoval Thomas Earl Petty. Díky svému strýci se jako desetiletý při natáčení filmu Follow That Dream setkal s Elvisem Presleym, který se ihned stal jeho oblíbeným hercem a který v něm zažehl lásku k rock’n’rollu. V sedmnácti letech odešel ze střední školy, aby se mohl více věnovat hře na basovou kytaru. V mládí také pracoval jako správce na University of Florida, ačkoli sám nikdy nebyl jejím studentem. Prošel náročným vztahem se svým otcem, který nepodporoval jeho lásku k umění, mnohem blíže měl ke své matce a bratru Brucovi. Frontman skupiny Heartbreakers za svou kariéru prodal více než 80 miliónů alb a v roce 2002 byl zapsán do Rokenrolové síně slávy. Ještě týden před svou smrtí koncertoval v kalifornském amfiteátru Hollywood Bowl, zpráva o jeho úmrtí proto přišla nečekaně. Tom Petty zemřel v pondělí 2. října 2017 v Kalifornii ve věku 66 let. Po zástavě srdce byl v bezvědomí, načež byl na žádost rodiny odpojen od přístrojů.

WABI DANĚK

Wabi Daněk byl především folkový písničkář, kytarista a trampský "guru". Neexistuje snad nikdo, kdo by alespoň jednou nezaslechl skladbu Rosa na kolejích. Autorem této neoficiální trampské hymny je právě Wabi. Za svou kariéru získal několik ocenění. Celým jménem Stanislav Jan Wabi Daněk se narodil 30. ledna 1947 ve Zlíně. Přezdívku Wabi získal podle Wabiho Ryvoly, jehož písně hrál v mládí svým kamarádům. Jeho otec hrál na swingovou kytaru a jeho matka byla původem z obce Błogocice, která se nachází u Těšína u polských hranic. Oba jeho rodiče patřili ke skautům a zpívali trampské písně. Již od útlého věku měl tedy předpoklady, že půjde ve šlépějích svých rodičů - a tak se také stalo. Dětství prožil v prostředí galské přírody obklopen skautskými a trampskými písněmi. Zemřel 16. listopadu 2017 po dlouhé nemoci. Již v létě tohoto roku zrušil díky svým zdravotním problémům všechny plánované koncerty.

Wabi Daněk - trampský bard, jehož proslavila Rosa na kolejích

Témata: Fats Domino, Gregg Allman, Chester Bennington, Chris CornellChuck Berry, Lil Peep, Malcolm Young, Marián Varga, Tom Petty, Wabi Daněk

zavřít