TOP 8 videoklipů Nirvany: Chaos ve školní tělocvičně, ukřižovaný Santa i ničení nástrojů v holčičích šatech

Vydáno 24.09.2019 | autor: Vadim Kuskov

Vydání málokterého singlu nebo alba se dnes obejde bez zveřejnění doprovodného videoklipu. Povedené video často pomáhá prodávat nepovedené písničky. Nirvana to samozřejmě nikdy nepotřebovala, a možná proto je videoklipů na jejím kontě méně než koncertních záznamů, díky čemuž nabývají na hodnotě. U příležitosti 28. výročí kultovní desky Nevermind jsme se rozhodli nahlédnout do videoarchivu kapely a připomenout si historii vzniku jejích audiovizuálních skvostů.

TOP 8 videoklipů Nirvany: Chaos ve školní tělocvičně, ukřižovaný Santa i ničení nástrojů v holčičích šatech TOP 8 videoklipů Nirvany: Chaos ve školní tělocvičně, ukřižovaný Santa i ničení nástrojů v holčičích šatech


Smells Like Teen Spirit

Režijní debut Samuela Bayera se nejen zapsal do dějin hudby jako první oficiální videoklip kapely, ale také se umístil na čtvrtém místě v žebříčku stovky nejlepších videí podle kanálu VH1. Námět je zcela jednoduchý a představuje vystoupení skupiny ve školní tělocvičně, jež se zvrhne v naprostý chaos. Podle Burtona C. Bella, frontmana Fear Factory, který se zúčastnil natáčení jako komparzista, se výsledné video výrazně liší od původního scénáře, protože "publikum se prostě zbláznilo". I když režisér Bayer tvrdí, že byl vybrán pouze kvůli svému neskutečně špatnému portfoliu, nejspíš to nebude tak úplně pravda: úspěch Smells Like Teen Spirit přece nemůže být jen náhoda.

TOP 7 coververzí Nirvany: Smells Like Teen Spirit ve swingové úpravě i v podání tisíce rockerů


Come As You Are

Zatímco Smells Like Teen Spirit se vyznačuje jednoduchým příběhem, druhý singl Nirvany se pyšní mnohem kreativnější vizuální reprezentací. Režisér Kevin Kerslake, který ve výsledku natočil většinu videí kapely, dostal za úkol zpracovat legendární fotografii na přebalu desky Nevermind a zapojit "hodně modré a červené". Výsledkem jeho práce se stalo abstraktní video, ve kterém mimino plave v bazénu, Kurt se houpe na lustru a pes s ochranným límcem sestupuje po schodech.

Album Nevermind Nirvany slaví 27 let: Příběh soundtracku života teenagerů


Lithium

Původním záměrem Kurta Cobaina prý bylo vytvořit krátký animovaný film o v lese žijící holčičce Prego, která jednoho dne najde hromadu vajec ve svém šatníku a vydá se s ní na cestu za králem. Ale když mu Kerslake řekl, že výroba animáku bude trvat několik měsíců, bylo rozhodnuto, že montáž několika koncertních vystoupení bude bohatě stačit. I když video není vůbec špatné, možná by se nám líbilo ještě o něco víc, kdybychom nevěděli o původním originálním nápadu.

 


In Bloom (první verze)

První klip k písni In Bloom byl natočen ještě v roce 1990 v rámci programu Sub Pop Video Network Program, který vydával kompilace videí na VHS. Kapela se v něm poflakuje po New Yorku a Kurt Cobain v plastové masce kupuje hot dog. Pozorný divák si všimne, že v některých záběrech má basák Krist Novoselic oholenou hlavu, čímž chtěl podle některých svědectví napravit nepovedené vystoupení kapely v klubu Pyramid.


In Bloom (druhá verze)

Druhé video ke stejnému songu vyšlo o dva roky později, když se In Bloom stal oficiálním singlem z desky Nevermind. Postavení kapely v hudebním průmyslu se změnilo, což mělo vliv na nové vizuální zpracování songu: Cobain chtěl vytvořit parodii na televizní varieté šedesátých let, aby vyjádřil své opovržení nad publikem, které bralo skupinu příliš vážně. Ukázal tím prý svoji "humornou" stránku. Tím humorem zřejmě myslel ničení hudebních nástrojů v holčičích šatech.

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany


Sliver

Experimentální a hlavně levný videoklip k singlu Sliver vyšel až tři roky po jeho oficiálním vydání, právě když byl zařazen na kompilaci Incesticide. Poslední klip natočený ve spolupráci s Kerslakem začíná záběrem s Cobainovou malou dcerou a pak pokračuje vystoupením kapely ve zpěvákově garáži zaplněné hračkami, plakáty a dalšími věcmi, které frontman nasbíral během několika let. Vznik videa je spojen s menším podvodem: Dave Grohl, který bubnuje v klipu, se nahrávání původního tracku nikdy nezúčastnil. Ale pšt, nic jsme vám neřekli!


Heart-Shaped Box

Ačkoliv kapela původně chtěla pokračovat ve spolupráci s Kevinem Kerslakem, režie videa k singlu Heart-Shaped Box se ujal legendární nizozemský fotograf Anton Corbijn, který se proslavil především klipy pro Depeche Mode a U2 a později filmem Control, který vypráví o životě Iana Curtise, frontmana Joy Division.

Toto video představuje zvláštní mix Kurtových surrealistických nápadu a Corbijnovy vizuality, spojuje náboženské motivy s hollywoodskou adaptací Čaroděje ze země Oz a vytváří podivnou znepokojující pohádku o malé holčičce v rouchu Ku-Klux-Klanu, muži umírajícím na nemocničním lůžku a ukřižovaném Santovi. Nechápeme, jak to povolili na MTV, ale jsme za to opravdu rádi.


You Know You're Right

Videoklip k poslední skladbě, která byla nahrána před Kurtovou smrtí, vyšel v roce 2002 v rámci propagace vydání kompilace největších hitů Nirvany. Režisér Chris Hafner mistrovsky spojil záběry z koncertů kapely s videi ze soukromých archivů.

text: Vadim Kuskov

Témata: Nirvana, Kurt Cobain, Nevermind, grunge

zavřít