Kabát nesouhlasí s Anděly. Pravidla IFPI ho můžou připravit o nejprodávanější album roku

Vydáno 08.04.2016 | autor: redakce

V sobotu proběhne vyhlášení 25. ročníku cen Anděl, skupina Kabát si ale posteskla, že vítěz kategorie Nejprodávanější album roku nemusí být ten, kdo ve skutečnosti prodal nejvíc nosičů. Uvádí to ve svém prohlášení. 

Kabát nesouhlasí s Anděly. Pravidla IFPI ho můžou připravit o nejprodávanější album roku Kabát nesouhlasí s pravidly IFPI. Foto: Petr Tibi

Kabátu se nelíbí, že do výsledků kategorie Nejprodávanější album roku nebyly pro jejich album Do pekla / Do nebe zahrnuty nosiče, které fanoušci kupovali v obchodech Tesco. Ty měly v prvních týdnech od vydání na CD exkluzivitu. Tento řetězec však není hlášen v IFPI a nespadá tudíž ani do prodejního žebříčku, který IFPI každý týden zveřejňuje. 

ANDĚLSKÉ TIPY: Kdo v sobotu získá okřídlené sošky? Asi Kryštof. A kdo dál?

"IFPI to zdůvodnila tím, že si stanovila regule, podle kterých se tato kategorie vyhlašuje. Je to odrazem žebříčku prodejnosti IFPI, k jejímž regulím jsme se již vyjádřili v létě roku 2015. Zde jsme se sice drželi v top ten prodejnosti, ale byli to v podstatě nosiče, které si s ohledem na počáteční exklusivitu museli obchody Bontonland a někteří další (kteří posílají hlášení na IFPI) zakoupit v řetězci Tesco, a poté 'přeprodávat' ve svých prodejních místech," tvrdí Kabát v tiskové zprávě s tím, že takto sestavený žebříček nemá vypovídací hodnotu. 

Kapela dále uvádí, že jen v síti Tesco prodala 52 tisíce nosičů, což prý byla schopna i doložit, přesto nebyly tyto kusy do výsledků zahrnuty. "Je ale lepší se cítit morálně nad věcí, a užívat si pocitu, že se našlo tak mnoho jedinců, kteří si tento nový hudební nosič nestáhli někde zdarma na internetu, byť je to velmi jednoduché, ale šli, a zakoupili ho. Je to ve svém důsledku skvělá zpráva pro celou českou hudební scénu! Nosiče se evidentně stále prodávají, a má cenu je natáčet!" uzavírá. 

Vítěze nejen kategorie Nejprodávanější album roku, ale i všech zbylých se dozvíme již v sobotu 9. dubna. 

tz, jm

zavřít