Příběh českého hitu: Mandrage - Apolinář

Vydáno 05.03.2020 | autor: Alena Kaňová

Název písně je zřejmě inspirován budovou u kostela svatého Apolináře. Právě tam před více než sedmdesáti lety zahájilo pod vedením lékaře Jaroslava Skály činnost protialkoholní oddělení Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Třetí singl z desky Po půlnoci od Mandrage tematicky vybočuje od všeho, co skupina složila, a nezapadá ani do mustrů současné populární hudby.

Příběh českého hitu: Mandrage - Apolinář Příběh českého hitu: Mandrage - Apolinář

Mandrage sami přiznali, že pro ně bylo zjevením, když jim zpěvák Vít Starý, jehož jméno bylo nedávno v souvislosti s rozpadem plzeňské party hodně skloňováno napříč médii, skladbu ve studiu poprvé přehrál.

LIVE: Mandrage pochovali ve Foru Karlín kapelu. Bez zpěváka Víti Starého, ale s kupou přátel po boku

"Když nám Víťa poprvé zahrál Apolináře, zůstali jsme zírat s otevřenými ústy a husí kůží. Náš frontman je extrémně introvertní člověk, někdy se nám nesvěří ani s tím, jestli přijde zítra na zkoušku. Nikdo z nás nečekal, že přijde s takovou osobní zpovědí a už od té chvíle, kdy Apolináře poprvé hrál na kytaru ve zkušebně, je to také jedna z našich nejoblíbenějších písní od Mandrage vůbec,“ říkají hudebníci.


ZDI A MŘÍŽE UVNITŘ NÁS

Skladba obsahuje opravdu hodně citlivých okamžiků. Můžeme si jen domýšlet, jak moc popisuji konkrétní realitu. Autor popisuje text jako metaforu ke zdím a mřížím, které si v sobě sami tvoříme a je pak nesmírně náročné toto vlastní vězení opustit.

Mandrage ruší turné. Zahrají jen ve Foru Karlín a bez zpěváka Víti Starého

Nejenže jde o velmi osobní song, ale pro Starého to byla po dlouhé době první autorská skladba. Klávesista František Bořík to pro média shrnul takto: „Hlavně se Víťa konečně probral ze skladatelské hibernace. Udělal vážně skvělé texty. On totiž píše jako mimozemšťan - zvláštně a úplně jinak než ostatní, což se mi hrozně líbí.“ Toto skladatelské období pokračovalo i na další desce Vidím to růžově, kde zaujme například skladba V pokoře.



Vyjádřit atmosféru písně se Mandrage pokusili také videoklipem. Oslovili tvůrčí duo Jordan Haj a Givinar Kříž. Klip odráží syrovost skladby. V hlavních rolích se ukázali Starý a Petr Váša, člen skupiny Jasná páka, který se věnuje takzvanému fyzickému básnictví. Naplno ho využil i v tomto klipu.

text: Alena Kaňová, foto: 2media

Témata: Mandrage, Vít Starý, Apolinář

zavřít