LIVE: Schöner, größer, härter! Rammstein překryli pražské nebe kouřovými mraky

Vydáno 16.05.2022 | autor: Natálie Bartlová

Pandemie, která přerušila velké koncerty na dva roky, navrátila Rammstein ve stejné formě, v jaké je zanechala na posledním pražském vystoupení v roce 2019. A to v pozitivním i negativním. Německá metalová mašina vypouští stejné triky, pořád ale baví.

LIVE: Schöner, größer, härter! Rammstein překryli pražské nebe kouřovými mraky LIVE: Schöner, größer, härter! Rammstein překryli pražské nebe kouřovými mraky

Rammstein
Praha, Letňany
15. 5. 2022

Obří pódiová konstrukce zakrývá jasnou oblohu, zatímco pod ní plně obsazují veškeré sektory letňanského letiště fanoušci svorně oháknutí do merche kapely. Němčina zaznívá častěji než čeština. Je vyprodáno, na koncert následující den zbývá posledních pár lístků. Vítejte na koncertě Rammstein, kteří podávají jedno z nejlepších vystoupení naživo. 

RECENZE: Rammstein na novém albu tuší, že Zeit se krátí

Předskokany byly stejně jako naposledy pianistky Duo Jatekok a podobně jako před bezmála třemi lety málokoho zaujaly. Dámy po čtyřiceti minutách přehrávání klavírních verzí písní Rammstein doprovodil při odchodu zdvořilý potlesk, dav si ale přál vidět jiné interprety. Ti přišli přesně na čas, jako švýcarské – totiž německé – hodinky. A vše jako ty pomyslné hodinky šlapalo po celé dvě hodiny koncertu. Členové kapely mají vyladěné outfity i make-up, pyrotechnika je načasovaná na vteřiny do rytmu písní. Schöner, größer, härter!

Dobře nacvičená show

První ohně plivly do nebe až po dvaceti minutách během písně Zeig Dich. Je znát, že Rammstein velmi dobře vědí, co dělají. Triky zůstávají stejné – obří hrnec, pod nímž zpěvák Till Lindemann na závěr Mein Teil zatopí. Odporná loutka dítěte, které plive černé papírky, u mrazivé písně Puppe. Remixovaný začátek k epické skladbě Deutschland, kterou uvádí kytarista Richard Kruspe, zatímco zbytek kapely křepčí v nasvícených overalech. Přesun kapely na malé podium mezi diváky na Engel, po ní odjezd nafukovacími čluny zpět na velké podium. Kruspe cestou na stage ještě ve svém člunu stíhá podepisovat kartičky s autogramy a rozhazovat je mezi nadšené diváky.

Vše šlape perfektně, a pokud jste to už jednou viděli, tak vás řada věcí nijak nepřekvapí. To ale neznamená, že nejde o perfektní představení, kterému se málokterý interpret dokáže vyrovnat. A upřímně, kolik světelných, pyrotechnických a hereckých triků se dá vymyslet na jednu písničku?

Starého psa...

„Teď bude Pussy. Je to [pozn. nasvícení stage] takový fialový,“ hádá fanoušek podle průběžně se měnícího nasvícení pódia. A skutečně, na skladbu Pussy dojde, akorát až o čtyři písně později. A nechybí u ní obří kovový penis stříkající hasičskou pěnu (doufejme!). 

Kapela jako vždy působí takřka vážně, dojem narušuje jen probleskávající klávesista Flake ve svém zlatém kostýmu s flitry, který chodí popředu i pozadu po běžícím páse, a kytarista Paul Landers, jenž nikdy nejde pro úsměv daleko.

Šedesát tisíc diváků si užilo očekávaný rachot, při němž kapela vytáhla jak nové hity z alba Zeit, tak devadesátkové frajeřiny jako Du Reichst So Gut. Vystoupení není co vyčíst, jak je dokonalé. Což je možná trochu škoda, chybí prostor pro improvizaci a přirozenost. Rammstein ale předvádějí představení v každém slova smyslu, teatrálnost k tomu patří a bez ní by to nebylo ono. Po tučném setu se členové kapely rozloučí při výjezdu „výtahem“ nad pódium úklonami a máváním a na obrazovkách následně běží závěrečné titulky. Na nic a nikoho se nezapomnělo.

 

Text: Natálie Bartlová, foto: Jens Koch, FB Rammstein
Témata: Rammstein, Letňany, Praha, Duo Jakotek, Paul Landers, Flake, Till Lindemann, Richard Kruspe

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít