RECENZE: David Stypka není žádná rychlokvaška. Na EP Jericho zpívá autenticky a vyzrále

Vydáno 27.07.2016 | autor: Hana Bukáčková

I když se u nás poslední dobou nováčci množí jako houby po dešti, David Stypka určitě patří k těm, co si pozornost zaslouží. Čím? Svojí vyzrálostí, silným hlasem, autentickými texty. Na začátku července vydal EP Jericho. Čtyři písničky na něm umístěné jsou slibnou pozvánkou na chystané album. 

RECENZE: David Stypka není žádná rychlokvaška. Na EP Jericho zpívá autenticky a vyzrále David Stypka se svým Bandjeezem. Foto: Jan Nožička

 



David Stypka

Jericho

Skladby:
Vrány taky, Jericho, Láska není, Lovec

4 trax / 14:16 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: SinglTon / Universal Music

Jeho silný a uhrančivý hlas si vás podmaní hned od prvních tónů. V lecčems připomíná třeba Davida Kollera, Jindru Poláka z Jelena, ale i Xindla X či Michala Hrůzu - tedy silné písničkáře. Jeho projev zní přirozeně a upřímně - chytne vás nejen hudebně, ale i za srdce. Vtáhne vás do příběhů jednotlivých písní a svých niterných zpovědí. Srší z něj vyzrálost a muzikálnost a k dobru mu hraje i fakt, že není žádná "rychlokvaška", ale zralý třicátník s ucelenými myšlenkami a názory na život.

AUDIO: Nováček David Stypka už je vyzrálý písničkář. Svoje EP představí naživo s Jelenem

ČESKÉ TEXTY A VÝBORNÍ MUZIKANTI

Na EP je znát, že není prvoplánově udělané pro česká rádia, ale že si jeho prostřednictvím zpěvák dělá pořádek ve svém nitru. Vezmete-li v potaz o čem, jak a pro koho zpívá, je určitě dobře, že texty jsou v češtině. V úvodní písni Vrány taky hostuje Jindra Polák. Hlasy obou zpěváků spolu ladí, skladba postupně graduje a nabírá na síle. Aranžmá písní jsou vychytaná do každého detailu. Desku  David natočil se skupinou Bandjeez, se kterou také vystupuje, a krom Poláka se zapojily i známé muzikantky - Terezie Kovalová (violoncello) a vokalistka Johana Freywaldová.

U písničky Jericho zaujme návykový refrén i text. Slova, která Stypka zpívá, se liší od většiny toho, co slýcháváme denodenně z rádií. Tím si však zároveň zpěvák trochu komplikuje cestu k "běžnému" posluchači, na kterého může být toho smutku a melancholie možná až moc. 

Další nahrávky Davida Stypky by rovněž mohly být o něco pestřejší, protože čtveřice písní se nese v podobné rovině - a to je, vzhledem k jeho pěveckému fondu, trochu škoda. Jelikož se ale jedná o ochutnávku z připravovaného alba, které by mělo vyjít v únoru příštího roku, nezbývá než se těšit, v jaké "parádě" se předvede na ploše celé desky. 

Témata: David Stypka, Jindra Polák, Jelen, Xindl X, Michal Hrůza, David Koller

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít