ROZHOVOR | Jan Bendig: Kolegy, kteří prošli SuperStar a teď na ni nadávají, nechápu

Vydáno 07.06.2020 | autor: redakce

Jan Bendig (25) se řadí mezi pár zpěváků, kteří prošli talentovou soutěží Česko hledá Superstar, a je o nich stále slyšet. I po deseti letech od finálového klání muzikant stále vystupuje a nahrává alba. Texty jeho skladeb bývají z části zpívané také v romštině, k níž se hrdě hlásí. A jak Bendig prozradil v rozhovoru pro iREPORT, rád by dokonce jednou natočil album plné starých romských lidových skladeb.

ROZHOVOR | Jan Bendig: Kolegy, kteří prošli SuperStar a teď na ni nadávají, nechápu ROZHOVOR | Jan Bendig: Kolegy, kteří prošli SuperStar a teď na ni nadávají, nechápu

Honzo, kterou svou skladbu byste označil za nejzásadnější?

Nejzásadnější byl asi duet Bloudím, který jsem nazpíval s Markétou Konvičkovou. Na YouTube už má přes deset milionů zhlédnutí, tak masivní úspěch jsme nečekali. Vždycky jsem si říkal, jak to ten Ben Cristovao dělá, že má během jednoho dne například přes sto tisíc zhlédnutí. Já měl maximálně tak deset tisíc za den. A právě díky Bloudím se to všechno zlomilo. Původně jsme tu písničku ani nechtěli vydat, nebyli jsme si jistí, zda lidé romsko-českou skladbu přijmou, ale teď jsme s Markétou za ten risk rádi. Klaplo to a ukázalo mi to, jakým směrem se ubírat a jaký styl songů chtějí lidi slyšet.

Duet s Markétou Konvičkou ale není jediný, který jste nahrál. Máte v plánu nazpívat nějaký nový?

Miluju duety, jsou pro mě vždycky zpestření. Touhle dobou jsme měli být v Tunisku s Markétou Konvičkovou a natáčet třetí díl k našim písním Bloudím a Toužím. Současná situace bohužel rozhodla jinak, a tak se tam snad vydáme příští rok. Momentálně se oťukáváme s jednou slavnou zpěvačkou a připravujeme společný duet. To si ale nechám jako velké překvapení.

Vraťme se trochu do minulosti. V letech 2006 až 2009 jste žil v Anglii. Jak na ta léta vzpomínáte?

Bylo to pro mě jedno z nejkrásnějších životních období. Vystupoval jsem s kapelou Gypsy Brothers po anglických městech a měli jsme velký úspěch. Pak začaly castingy do Superstar, tak jsem to zkusil. Nikdo z naší rodiny nepočítal s tím, že bych se dostal v soutěži tak daleko. Začal jsem vystupovat sólově a na kapelu už bohužel nebyl čas. Ale jednou bych ji rád dal na některém z mých koncertů zase dohromady.

Co jste si z Anglie odnesl? Ať už do života, nebo pro hudební kariéru.

V Anglii jsem si uvědomil, že od života ani od lidí nic zadarmo nedostanu. Došlo mi, že člověk na sobě musí pořádně makat a nepolevovat, ať už je úspěšný nebo ne.

TOP 5 videoklipů týdne: Jan Bendig s Milanem Peroutkou v chytlavém duetu i neveselí John Wolfhooker

Po návratu z Anglie jste zpíval v kapele New Element. Vídáte se ještě se svými bývalými spoluhráči?

Bylo to také hezké období. Původně nešlo o boyband, měl jsem to být jen já a dva tanečníci. Producent pak ale změnil koncept, a tak vznikla skupina New Element. Byla to zajímavá zkušenost, ale mě to vždycky táhlo k sólovému zpěvu, takže jsem skupinu po čase opustil. A to i přesto, že mi to bývalí producenti rozmlouvali a říkali mi, že pokud odejdu, už po mně neštěkne ani pes. Jsem rád, že jsem to riskl.

Chtěl bych nahrát album se starými romskými skladbami

Máte nějaké oblíbené romské lidovky?

Určitě, některé dokonce zpívám na svých koncertech. Jednou bych chtěl nahrát album se starými romskými skladbami v mém provedení a se současným zvukem. Mé dvě nejoblíbenější písničky z dětství jsou Me Tut Užarav a Hin Man Čharoji.

Ve své hudbě často mixujete češtinu s romštinou. Je snadné tyto dva jazyky propojit?

Já si myslím, že romština je poměrně jednoduchý jazyk. Můj manažer, který romsky nikdy nemluvil, už rozumí tomu, co Romové říkají, a to se mnou dělá jen pár let.

Nevadí některým fanouškům, že nezpíváte čistě jen romské písničky?

Nevadí. Naopak mi přijde super, že spousta fanoušků až díky mým skladbám zjišťuje, co ta romská slova znamenají, a učí se je. A to platí i pro romské děti, které se doma romsky už neučí. Mám radost, že ten jazyk alespoň nějak udržuji v povědomí lidí a dostane se k úplně nové skupině lidí.

Nepřemýšlel jste někdy nad rapem? Nelákalo by vás to?

V červnu budu vydávat společný song se slovenským rapperem, který si říká P.A.T., z toho mám velkou radost. A také můžu říct, že to pro tento rok nebude jediný rapper, se kterým budu mít společný song. Zrovna dokončuji další dva songy s interprety, jejichž jména zatím nemůžu prozradit. Možná můžu jen přiblížit, že jde o největší jména na československé scéně.

Prošel jste SuperStar. Do soutěže se letos přihlásil i váš bratr Marcel. Co jste mu poradil před prvním castingem?

Aby byl svůj a na nic si nehrál. V této soutěži lidi totiž poznají, když si dotyčný hraje na někoho, kým není. Marcel je srdcař, občas také velký trémař, což se mu myslím stalo i osudným. Přijde mi ale, že to, že vypadl, ho nakoplo víc, než kdyby postoupil. Teď usilovně chystá nové songy, učí se lépe techniku zpěvu a tak dále. Tak se těším, až to vypustí do světa.

VIDEO: Jan Bendig zpívá o svém coming outu

Jak vy sám na tuto soutěž vzpomínáte? Pomohla vám k úspěchu? Sledujete ji?

Účasti v soutěži jsem nikdy nelitoval a kolegy, kteří prošli SuperStar a teď na ni nadávají a nehlásí se k ní, občas nechápu. Bez SupeStar bych s vámi teď třeba nemluvil. Ta soutěž vás dostane do povědomí lidí a pak už je jen a jen na vás, zda se v něm udržíte. Takže pokud někdo z vašich čtenářů o účasti uvažuje, klidně mu to doporučím.

Na co se teď soustředíte? Jaké jsou vaše plány?

Plánů mám pro letošní rok opravdu moc, je však pravda, že situace kolem koronaviru některé plány trošku zpomalila. Možná to tak ale mělo být. Hlavně se chci letos soustředit na singly a příští rok bych si už konečně chtěl splnit svůj velký sen a uspořádat koncert ve Fóru Karlín.

text: Aneta Nová

Témata: Jan Bendig, Monika Bagárová, Markéta Konvičková, Česko hledá SuperStar

zavřít