ROZHOVOR | Sendwitch: Přebrali jsme štafetu

Vydáno 24.08.2021 | autor: Hana Bukáčková

"Přejmenovat něco, co jsem se snažil budovat? Nesmysl," říká Daniel Černý, zpěvák kapely Sendwitch, která prošla od roku 2014, kdy vznikla, několika personálními změnami. Kapela z Poděbrad se dostala do podvědomí předskakováním na turné Rybičky 48 a spoluprácí na písni Mayday s Pekařem, s kterým je momentálně na letním tour. K létu se váže i aktuální song Sendwitch Je tady léto.

ROZHOVOR | Sendwitch: Přebrali jsme štafetu ROZHOVOR | Sendwitch: Přebrali jsme štafetu

Vaše léto jste odstartovali písní Je tady léto. Jaký vztah máte k létu? Bez čeho by pro vás léto nebylo létem?
Naše léto by nebylo létem bez festivalů a koncertů. Je super, že se na léto vše kolem epidemie uklidnilo a můžeme koncertovat. Ta menší omezení se dají zvládnout.

ROZHOVOR | Like-It: Covid nás plácnul v mnoha věcech přes prsty

Klip se natáčel u vody. Předpokládám, že nebyla nouze o historky spojené s jeho pořízením. Je to tak?
Díky tomu, že jsme natáčeli s partou přátel, tak se nám povedlo udělat opravdu fajn párty u jezera. Zvládli jsme i popít a pořádně si užít nejen natáčecí den, ale i noc.

Jak často pořádáte párty podobné té, jaká je v klipu?
Nechce se mi říkat, že stárneme, ale asi to tak bude. (smích) Párty teď děláme méně, ale když už jsou, stojí za to.

V jednom záběru se hází aparatura do jezera. Není to zbytečný a drahý fór? Nebo jste chtěli být punkoví a nespoutaní, jak to dříve dělali praví rockoví kytaristi, kteří během koncertu neváhali roztřískat kytaru?
Určitě jsme si nechtěli hrát na nějaké rockstar. Sáhli jsme do naší vyřazené aparatury, na kterou se jen ve zkušebně práší a využili je k těmto účelům. Teď už jsou zase na svém místě a plní stejný účel jako před vhozením do vody – práší se na ně.

Klip se hudebně i vizuálně podobá Pekařovi (Letní) nebo Rybičkám 48 (Léto). Jak moc vám byli inspirací?
Popravdě? Co jiného vymýšlet... Námět byl jasný. Párty u vody. Samozřejmě, že jsme tyto klipy viděli, ale podobnost je opravdu náhodná. Inspirací byli spíš Nickelback a singl This Afternoon, kde se možná inspirovali i Rybičky 48, my jsme jen přebrali štafetu.

Do klipu jste chtěli Miraie (Navrátila), ale z časových důvodů to neklaplo, tak jste si tam vystačili s jeho fotkou. Ví o této náhražce? Mělo se jednat o hudební hostovačku?
Ano, kvůli tomuto nápadu jsme měli osobní schůzku s jeho manažerem, kde jsme ověřovali možnost si v klipu zahrát a zda není problém s využitím malé části textu od této kapely. Problém s textem nebyl, ale termín natáčení a nabitý kalendář Miraie nám do not nehrál. Bohužel. Třeba budeme mít štěstí příště.

ZÁPAD JE STÁLE HUDEBNĚ O KROK NAPŘED

Ke zvuku singlu jste uvedli: "Říkali jsme si, že nemáme žádný letní song s dupavým rytmem a jednoduchým zpěvným refrénem, který by si mohl dát v létě každej. Už delší dobu si ujíždím na americkém country a měl jsem nutnou potřebu se tomu alespoň přiblížit." Chtěli jste se svést trendem aktuálního populárního zvuku v Americe?
Americké country obdivuju několik let a náš producent Martin Hollandr na něm neskutečně ujíždí. Určitě jsme se chtěli jejich modernímu zvuku minimálně přiblížit... "Kdybych pánové před vás postavil dvě krabičky od sirek, ale dvě naprosto stejný krabičky, a o jedný z nich vám řekl, že je z USA, tak která by pro vás byla lepší, co?" Západ je stále hudebně krok napřed a učí nás, jak to dělat.

Už v roce 2018 po vydání debutu Počátky jste odjeli halová turné s Harlej a Rybičkami 48. Jak na ně vzpomínáte? A jak se tak přihodí, že neznámá kapela dostane takový prostor se zviditelnit?
Byl to pro nás nepředstavitelně krásný start, který jsme se snažili využít naplno. V obou případech zafungovaly kamarádské vztahy. Na turné s Rybičkama vzpomínáme každý den, byl to opravdu životní zážitek, který nám nikdo nevezme. Jejich fanoušci nás příjmuli úplně parádně a klukům jsme za to moc vděční.

Jedete aktuálně tematicky U vody tour s Pekařem, se kterým máte předchozí hit Mayday vypovídající o době covidové. Nač se můžeme speciálního v rámci vaší spolupráce (tour) těšit?
Speciální je pro nás tím, že jedeme společnou šňůru a myslím, že to ocení i posluchači. Mayday v koncertním playlistu nechybí a zpíváme ho samozřejmě společně. Z Pekaře jde neskutečná energie, která posluchače totálně rozbourá... Má to v sobě.

Byl pro vás covid inspirující, plodný na nápady, nebo měl na vás opačný dopad? Chystá se nová deska?
Covid byl velice inspirující, minimálně nám dal dost času na to tvořit a makat na nových věcech. Novou desku plánujeme, a to už letos na podzim.

Před 3 lety od vás odešel Martin Raien, co bylo příčinou?
S Martinem Jeníkem jsme se jednoduše rozcházeli v názorech a z lidské stránky jsme si nesedli vůbec, což je základ dobře fungující kapely.

Všimla jsem si, že už žádný ze zakládajících členů v současné sestavě nefiguruje. Čím si to vysvětlujete? Neměla by se kapela přejmenovat, aby to bylo fér vůči ex členům?
S Martinem si sedne málokdo... Tím bych to asi uzavřel stejně jako jeho působení v Sendwitch. Přejmenovat něco, co jsem se snažil budovat? Nesmysl.

Upřímně, zníte obdobně jako jiné mladé kapely, které slýcháváme z rádií. Co vás dělá výjimečnými a rozpoznatelnými?
Konečně se nám podařilo i to, abyste z rádia slyšeli i nás. Snažíme se být popoví, ale z nahrávek stejně slyšíte spíše rockové kytary. To už nám nikdo nevezme. Uvidíme, co se nám povede vymyslet na chystaném albu. To pro nás bude rozhodující.

Text: Hana Bukáčková, foto: Championship Music
Témata: Sendwitch, Počátky, Pekař, Rybičky, Mayday, Je tady léto

zavřít