Zapomenuté české kapely 8. | Nemanželská šlechta

Vydáno 25.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Osmý díl patří brněnské alternativní scéně.

Zapomenuté české kapely 8. | Nemanželská šlechta Zapomenuté české kapely 8. | Nemanželská šlechta

A ještě jednou brněnská alternativa přelomu 80. a 90. let. Stejně jako Výkřiky břich jsem i Nemanželskou šlechtu poprvé zaznamenal v devětaosmdesátém roce v Praze na Chmelnici a její produkce mě velice oslovila. Sám pro sebe jsem si tuhle skupinu zaškatulkoval jako „rockovější Psí vojáky“, to je ale samozřejmě zavádějící a neberte to moc vážně.

Zapomenuté české kapely 7. | Výkřiky břich

Šlo o to, že podobně jako u Psích vojáků byl do jisté míry stěžejním prvkem projevu Nemanželské šlechty zvuk piana. Obě tělesa ale jinak byla zcela svébytná.

Stopa Nemanželské šlechty se v mých pamětech ztrácí hned někdy v roce 1990 nebo maximálně 1991. Kromě různých amatérských koncertních nahrávek po ní bohužel nic oficiálního nezůstalo.

Text: Petr Korál
Témata: Zapomenuté české kapely, Nemanželská šlechta, Psí vojáci, Výkřiky břich

zavřít