Příběh českého hitu: David Koller - Krvavý román

Vydáno 12.03.2020 | autor: Alena Kaňová

Text písně Krvavý román napsal David Koller ke stejnojmennému filmu Jaroslava Brabce z roku 1993. Snímek získal tři České lvy za nejlepší výtvarný počin, kameru a střih. Úryvek "Krvavá svatba s nafouklou uzenou mrtvolou" se zdá být výjevem z řádně děsivého, avšak vymyšleného hororu. O to překvapivěji působí fakt, že skladba je napsaná podle skutečné události, která se stala o několik let dříve.

Příběh českého hitu: David Koller - Krvavý román Příběh českého hitu: David Koller - Krvavý román

Příběh se odehrál na svatebním mejdanu v Karlíně. Zatímco v jednom bytě probíhaly veselé oslavy, v druhém se jedenˇz jeho obyvatel rozhodl k poněkud teatrální sebevraždě. "Polejvá kvartýr benzínem a na podlahu ztěžka uléhá, po tom, co do sebe vysypal ňákej sajrajt."

TOP 5 domácích hudebníků, kterým politika nedá spát: David Koller, Tomáš Klus i Xindl X

Výbuch se samozřejmě podepsal i na ostatních bytech, kdy tlak vyrazil okna téměř všech sousedních jednotek. Pomoc nepřišla ani od přivolaných hasičů. Ti na místo dorazili silně "pod parou" a způsobili ještě větší chaos.



Sám Koller v knižním rozhovoru Who The Fuck is David Koller s Milanem Ohniskem popisuje celou událost s velmi podrobnými detaily: "Všude byl kouř a místy ještě i plameny, totální chaos… O něco jsem v tom dýmu zakopnul - a zjistil jsem, že na zemi leží cosi nafouklýho. Něco, co asi je, nebo spíš byl člověk. Bylo vidět, že se ta mrtvola uvnitř celá vaří, z pusy jí šly bubliny… opravdu strašněj, pekelnej pohled…“

Některé popisované momenty působí opravdu hrozivě. Plameny šlehaly vysoko a přítomné dívky stály ve vaně a strachy se sprchovaly. Bubeník Jiří Chlumecký dokonce proletěl skleněnou výplní, výbuch ho doslova protlačil. V písni autenticky zazní: "Všeho bylo dost a svatební hostina už se končí, když tu náhle Chlumečák kolem mě letí, vzduchem jako by byl pták, říkám si, kurva, to je průvan..." 



Následující výslech tehdejší Veřejnou bezpečností a reakci ostatních obyvatel karlínského činžáku dostatečně shrnují poslední slova písně: "vejška mě sbírá a vyslýchá mě jako vraha, celej barák si to vo mně myslí dodneška."

text: Alena Kaňová, foto: archiv

Témata: David Koller, Krvavý román

zavřít