Robbie Williams

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Robbie Williams (celým jménem Robert Peter Williams) je anglický zpěvák. Je to bývalý člen kdysi megapopulární chlapecké skupiny Take That ale mnohem více se proslavil jako sólový zpěvák. Narodil se 13. února 1974 ve městě Stoke-on-Trent v hrabství Staffordshire.

V šestnácti letech se Robbie díky matce přihlásil do konkurzu, kde hledali mladé muže do nového boybandu. Místo ve skupině získal a platil v Take That za největšího extroverta a vtipálka. Ačkoli většina materiálu byla zkomponována dalším členem skupiny, Gary Barlowem, právě Williams platil za hlavního zpěváka. Účast v kapele měla kromě monstrózní popularity i stinnou stránku: hudebník se snadno dostával pod vliv omamných látek. Nakonec kvůli tvůrčím neshodám z Take That v roce 1995 odešel a to se dá považovat za začátek jeho sólové kariéry (do kapely se pak na tři roky v roce 2009 symbolicky vrátil).

Tato kariéra začala tím, že udělal cover na song George Michaela Freedom, následovalo debutové album Life thru a Lens (1997), které sice v domovině celkem uspělo, ne však už tolik v zahraničí. Jeden song z této desky ovšem uhranul postupně celému světu, jmenoval se Angels. Další řadovka vyšla roku 1998 a nesla název I've Been Expecting You a bylo už mezinárodně o něco úspěšnější, také díky velkým hitům jako Millenium či She's The One. O dva roky později následovalo další skvělé album Sing When You're Winning, které opět obsahovalo várku prvotřídních hitů jako Supreme, Rock DJ nebo duet s Kylie Minogue Kids. Na další studiovce Escapology získal zpěvák mnohem větší kontrolu nad svou tvorbou. Výsledek můžete slyšet na singlech Feel nebo Come Undone. V roce 2005 se také Williamsovi podařil husarský kousek - za jediný den prodal 1,6 milionů lístků na své turné.

2006 pak patřil další řadovce nazvané Rudebox, která byla mnohem tanečnější a s více elektronickými prvky.  Další dvě desky Reality Killed the Video Star (2009) a Take the Crown (2012) se nicméně vrátily k jeho tradičnímu popu. To se změnilo až se Swing Both Ways, kde zpěvák vzdal, jak už jasné podle názvu, hold swingové hudbě.

Zatím poslední položkou v diskografii je album The Heavy Entertainment Show (2016).

Diskografie:
Life thru a Lens (1997)
I've Been Expecting You (1998)
Sing When You're Winning (2000)
Swing When You're Winning (2001)
Escapology (2002)
Intensive Care (2005)
Rudebox (2006)
Reality Killed the Video Star (2009)
Take the Crown (2012)
Swings Both Ways (2013)
The Heavy Entertainment Show (2016)

Další články interpreta

VIDEO: Robbie Williams vloguje i z Prahy a přináší klip k nové písni

Video

vydáno 09.11.2017

Deska "šuplíkovek" britské popové ikony s názvem Under The Radar Volume 2 už je za dveřmi a s ní je tu po skladbách Eyes On The Highway...

TOP 8 videoklipů týdne: Pokáč a jeho kočičí trable, Robbie Williams rozšiřuje sbírku tetování

Video

vydáno 07.11.2017

Hned dvojnásobné zastoupení mají tento týden v osmičce nejzajímavějších klipů slovenské zpěvačky - Celeste Buckingham a Kristína...

BLOG: Co Čech, to muzikant. Ale kde jsou ty peníze?

Rock blog

vydáno 05.11.2017

Každý máme ve svém okolí nějakou kapelu, o které jsme přesvědčeni, že je ta nejlepší na světě a že by měla být fakt slavná....

TOP 8 videoklipů týdne: Robbie Williams vzpomíná na turné, Taylor Swift je v obležení moderních technologií

Video

vydáno 31.10.2017

V posledním říjnovém přehledu nových klipů se podíváme na zoubek domácím interpretům i zahraničním popovým hvězdám. První...

RETRO: Queen v Praze v roce 2005 připomínali svůj vlastní revival, zpívající Paul Rodgers nezazářil

Recenze

vydáno 30.10.2017

Queen se stále drží hesla Show Must Go On a i déle než čtvrt století po smrti Freddieho Mercuryho objíždějí největší haly. Při...

Richard Adam - Swingový sukničkář, jehož písně milovali i v zahraničí

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 21.10.2017

Může se zdát, že hvězda českého swingu poloviny 20. století Richard Adam k rock'n'rollu příliš nepatří, ale nezapomínejme na to,...

BLOG: Robbie Williams v Praze - Když se celoživotní zážitek ztratí na rozmazaných displejích telefonů

Rock blog

vydáno 20.08.2017

Robbie Williams v Praze opět zaválel . Dokázal, jaký je fantastický bavič, předvedl ohromující show a k tomu všemu skvěle zpíval,...

LIVE: Robbie Williams svou famózní show ohromil Prahu, zazpíval si i duet se svou manželkou

Recenze

vydáno 20.08.2017

Svým třetím pražským koncertem Robbie Williams opět dokázal, že je v současné pop music jedinečným úkazem. Během své strhující...

zavřít