Kesha

Vydáno 20.02.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Kesha Kesha

Kesha (vlastním jménem Kesha Rose Sebert) je americká zpěvačka, skladatelka a textařka. Narodila se 1. března 1987 v Los Angeles.

Keshina matka je známá textařka a znala se s mnoha umělci. Po celý svůj život ovšem bojovala s nedostatkem financí. Svou dceru ale celý život vedla k hudbě a učila ji, jak se píšou písnička a jak se dělá hudba celkově. Ve svých sedmnácti ji nakonec producenti Max Martin a především Dr. Luke přesvědčili o tom, že by se měla začít vážně zabývat hudbou. V roce 2005 se tak Kesha upsala právě Dr. Lukovi na jeho label Kemosabe Entertainemnt, vlastněným Sony. Protože se ale v té době věnoval jiným umělcům, Kesha se obrátila na jiné producenty a díky nim tak získala možnost psát pro další umělce a nahrávat back vokály. Nakonec se vrátila opět k Lukovi a zakrátko se úplnou náhodou dostala k Flo Ridovi a jeho předělávce hitu z osmdesátých let Right Round. Kesha zde nazpívala ženský vokál v refrénu.

V roce 2009 zpěvačka přešla k dalšímu teritoriu Dr. Luka, tentokrát na odnož Sony RCA Records. Z nasbíraného životního materiálu, který čítal skoro dvě stovky písní, se jich nakonec (v základní verzi) čtrnáct objevilo na debutové desce Animal (2010). To bylo charakteristické svou prapodivnou směsicí popu, hip-hopu a elektra. První singl Tik Tok zboural světové hitparády a album se prodávalo jako divé. Podobného úspěchu se dočkaly a další singly z této desky, jako například Blah Blah Blah, Your Love Is My Drug a zvláště pak Take It Off. Na zpěvačku však navzdory komerčnímu úspěchu nahlíželi kritici s jistou dávkou podezření - hudba to nebyl nijak extra kvalitní a i vizáž a chování hudebnice vyzývalo jisté pochyby o její autenticitě.

V roce 2010 pak vyšla reedice alba nazvaná Cannibal, na té se nacházely další megahity We R Who We R a Blow.

Druhé album Warrior (2012) už sklidilo mnohem pozitivnější kritický ohlas. Zpěvačka se na něm o dost více zklidnila a měla nad tvorbou větší dohled, což nebylo tak úplně patrné na singlech (C'Mon, Die Young, Crazy Kids), ale spíše na zbytku desky. V této éře se Kesha proslavila i svou spolupráci s rapperem Pitbullem na skladbě Timber.

Další články interpreta

zavřít