Loreen

Vydáno 13.08.1997 | autor: Marta Šindlauerová

Loreen (vlastním jménem Lorine Zineb Nora Talhaoui) je švédská zpěvačka s marockými kořeny. Narodila se 16. října 1983 v Stockholmu a proslavila se především svým vítězstvím v Eurovizi v roce 2012.

Své dětství a dospívání strávila ve švédském městě Västerås. Do povědomí širší veřejnosti se pak dostala v roce 2004, kdy se jako Lorén Talhaoui zúčastnila soutěže Idol, švédské verze SuperStar. V tomto klání se nakonec umístila na čtvrtém místě. Místo pěvecké kariéry se ovšem následně vrhla do režisérského křesla až do svého comebacku, respektive do průlomového momentu své kariéry, režirovala různé reality shows ve švédských televizích.

V roce 2011 se jí zřejmě zastesklo po hudbě a tak se stala soutěžící ve švédském festivalu Melodifestivalen. Vítěz tohoto festivalu pak obvykle odjíždí reprezentovat Švédsko na Eurovizi. Loreen v tomto ročníku festivalu vystoupila se songem My Heart Is Refusing Me a opět se umístila na čtvrtém místě. Song se nicméně stal velkým hitem a o Loreen se začali najednou všichni zajímat. Celé to vyústilo v opětovnou účast na Melodifestivalen o rok později. Tentokrát se hudebnici podařilo uspět, a zvítězila s budoucím evropským megahitem Euphoria, s nímž se také vypravila reprezentovat Švédsko do ázerbajdžánského Baku. V Baku byla favoritkou poroty, bookmakerů i fanoušků a očekávání naplnila - zvítězila s tehdy rekordním počtem bodů. Euphoria pak ovládla evropská rádia.

Loreen nelenila a kula železo, dokud bylo živé - a to vydáním alba Heal (2012), které nabízelo skvělou kombinaci charakteristického severského popu se skandinávskou chladností. Kritici byli nadšení, ačkoli mainstreamovému úspěchu mělo album daleko. Ostatně o obrovskou slávu Loreen ani nešlo. Album se dočkalo reedice v roce 2013, tam se objevila další populární píseň We Got The Power. Na jaře 2014 také Loreen vyjela na krátké evropské turné, v jehož rámci navštívila i pražský klub Roxy. 

Roku 2015 pak vyšly singly Paperlight (Higher) a také skvělý I'm In It With You, obzvláště druhý jmenovaný se dočkal skvělých recenzí. Předzvěstí druhého plnohodnotného alba je pak EP Nude, jež vyšlo v létě 2017. 

Diskografie:
Heal (2012)
Nude EP (2017)

 

Další články interpreta

zavřít