Příběh českého hitu: Jana Kratochvílová – Copánky

Vydáno 28.07.2022 | autor: Aleš Materna

Píseň Copánky Jany Kratochvílové z počátku osmdesátých let minulého století se zařadila k jejím dalším velkým hitům. Ovšem zpěvačka si nejen kvůli této skladbě, ale i kvůli na tehdejší dobu nezvyklé vizáži, prošla obdobím odsuzování tehdejším režimem, stejně jako mnoho obyčejných lidí. To nakonec vyústilo v roce 1983 v její vynucenou emigraci do Anglie, kde působila pod uměleckým jménem Jana Pope. V posledních letech vystupuje s kapelou Illuminati.ca, s níž loni vydala anglicky zpívané album Anarchy & Ecstasy.

Příběh českého hitu: Jana Kratochvílová – Copánky Příběh českého hitu: Jana Kratochvílová – Copánky

Písnička Copánky vyšla na singlu vydavatelství Supraphon v roce 1981 jako strana B, na stranu A byl zařazen song Tvou spásou já chci být, což byla předělávka hitu skupiny The Police Don´t Stand So Close to Me z alba Zenyatta Mondatta z roku 1980,  jejímž autorem byl zpěvák Sting a český text napsal Pavel Zvěřina. V roce 1992 pak vyšly Copánky na stejnojmenném výběrovém albu společně s dalšími devatenácti písničkami, které vydal taktéž Supraphon, v dalších letech se písnička objevuje na mnoha jiných výběrových CD Jany Kratochvílové.

Příběh českého hitu: Jana Kratochvílová – V stínu kapradiny

Když se líně loudám
Někdy chodím kousek dál
Když se stmívá
únavě se bráním
řekni kdo by se jí bál
Když se stmívá
A je mi nejlíp

Hudbu k písničce Copánky pro mě napsal Pavel Trnavský, text napsali Ondřej Hejma, který hrál v té době s kapelou Yo Yo Band, a Ivan Hlas,“ přiblížila zpěvačka po letech s tím, že po revoluci dlouhá léta odmítala své největší hity hrát naživo, přesvědčit se nechala až před zhruba pěti lety, odkdy hraje Copánky, které přejmenovala na Korálky spásy, spolu s některými dalšími staršími hity živě v mnohem modernější a tvrdší úpravě na koncertech s kapelou Illuminati.ca.

„Oni ti kluci moc dobře věděli, co já jsem s tou svou vizáží zažívala, já měla ty copánky po celé hlavě a tady v tehdejším Československu se to nenosilo, lidé na to nebyli zvyklí. Já si kvůli tomu vytrpěla svoje. Nepustili mě do tramvaje, jeden taxikář mě odmítl odvézt, nemohla jsem si třeba jednou dokonce ani nakoupit, prodavač mi řekl, že takovým neprodává. Lidé mě na chodníku obcházeli, ukazovali si na mně, volali „vodník jde“, plivli přede mnou, přecházeli na druhou stranu."

Copánky máš a v každém vůni reggae
zapomínáš co se s tebou děje
copánky máš a v každém vůni reggae je
barevný pták nad hlavou se směje jeje

Zpěvačka měla ovšem problémy také v televizi. „Z televize mě často vystříhávali. Nebo při jednom televizním natáčení na Slovensku mě donutili, ať si je rozpletu, já na to: ok, tak si je rozpletu... no oni pak koukali, to byla hříva, Angela Davis hadr... to bylo tisíc copánků a když to pak máte na hlavě celý den a ještě to nalakujete a rozčešete, no trvalá hadr... Tak to mně pak úplně zakázali... Při natáčení klipu k písničce Smaragdové lasery mi to omotali kolem hlavy a vzadu jsem si to pak musela sepnout do dlouhého ohonu, myslím že ten klip se dá někde na YouTube najít, můžete si sami udělat obrázek.“

Černobílý sen je přece nuda
a to je lepší dávno spát
když se stmívá
kdo už dávno ví, že je to nuda
ten se musí ráno smát
tak to bývá já to znám
já to znám, já taky nejsem jiná

„Třeba jsem jednou přijela tramvají s těmi svými copánky na hlavě na natáčení viedoklipu k písničce Discobolos Tango. Pamatuji se, jak Karel Svoboda z toho dostal až šok, málem se vyvrátil. Sice jsme to natočili, ale já už to pak nikdy neviděla, asi to neprošlo nebo to zakázali. Měli jsme kvůli tomu textu a stylu, který jsme hráli, s kapelou Heval neustále problémy. V textu copánků se třeba zpívá Copánky máš a v každé vůni reggae, což soudruhům připomínalo jméno amerického prezidenta Reagana. Název naší kapely Heval jim zase připomínal jméno tehdejšího disidenta Havla,“  zavzpomínala po letech zpěvačka, jíž bylo v roce 1983 povoleno účinkovat na hudebním festivalu v Irsku a vzápětí po jejím odjezdu bylo rozhlášeno, že emigrovala.

Hudební nosiče byly staženy, její videoklipy se nesměly pouštět v televizi a Jana Kratochvílová přestala oficiálně existovat. V Irsku získala několik ocenění a nakonec zakotvila v Anglii, protože v Československu by ji po návratu čekalo vězení. V roce 1984 se k ní přidal i její přítel Jiří Hrubeš, bubeník kapel Pražský výběr a Žlutý pes, který za ní emigroval do Londýna, a od té doby stojí stále po jejím boku a kromě bubnování v Pražském výběru společně s ní působí také v kapelle Illuminati.ca, kde je výhradním autorem hudby.

Copánky máš a v každém vůni reggae
zapomínáš co se s tebou děje
copánky máš a v každém vůni reggae je
barevný pták nad hlavou se směje jeje

Text: Aleš Materna, foto: archiv iREPORT
Témata: Jana Kratochvílová, Copánky, Příběh českého hitu

zavřít