RECENZE: Debutové album Terezy Balonové je přímočará písničkařina

Vydáno 12.04.2022 | autor: Tomáš Kocian

Tereza Balonová přináší posluchačům svůj svěží jarní debut, na kterém se představuje jako sympatická písničkářka s citem pro jazyk a příjemným hlasem. Půlnoc je interpretčinou zpovědí, která se neschovává za přílišné poetické obraty, naopak přímočaře popisuje své životní příběhy.

RECENZE: Debutové album Terezy Balonové je přímočará písničkařina RECENZE: Debutové album Terezy Balonové je přímočará písničkařina

Debutová alba jsou pro nás recenzenty vždy výzvou, a zároveň plná očekávání. Je vždy zajímavé poznat nového interpreta, jeho příběhy a případně jej konečně slyšet na ucelené profesionální nahrávce. Tereza Balonová už vydala pár svých singlů v minulosti. Více se ovšem do povědomí dostala díky tomu, že v uplynulých letech koncertovala společně s kapelou Jelen. Nyní přichází s jedenácti skladbami na albu Půlnoc s moderním ženským písničkářstvím. 

ROZHOVOR | Tereza Balonová: S půlnocí začíná nový den a každý nový den je nový začátek

Album otevírá píseň Jsem ve které zpěvačka symbolicky pálí mosty za svým vztahem. Hledání pošramoceného sebevědomí společně s odhodláním jít dále. Toto úvodní otevření se je pravým písničkářský kořením pro navnazení posluchače. Ačkoliv můžeme namítat, že nejde po obsahové stránce o nic, co bychom už neslyšeli. V následující skladbě Sebastián popisuje zřejmě více než milenecký vztah přátelský s opačným pohlavím. Díky refrénu, ve kterém zpěvačka záměrně protáhne jméno, ji z hlavy jenom tak nedostanete. 

Není jednoduché udělat album jen s doprovodnou kytarou. O to více se pak interpret musí snažit zaujmout, protože tady se nic v aranžích jen tak neztratí. Tereza Balonová disponuje příjemným hlasem, který zbytečně nešroubuje do ukřičených výšek. Naopak síla zpěvaččina hlasu vynikne hlavně při intimnějších písních, jakou je například Kopretiny. Práce s vícehlasem ubírá písní na naléhavosti. Když se totiž ještě ke zpěvaččině hlasu přidá lehký delay, zní to velice krásně a vyklidněně.  

Půlnoc sice není žádným vyloženým stroje na hity, jsou však mezi písněmi i takové, které hitový potenciál mají. Jednou z nich je rozhodně Období slz. Hravá melodie, jednoduchá konstrukce, která celou píseň odlehčuje a dělá z ní, i přes její neveselý text, poměrně veselou píseň.  U některých se však snaha o hitovost trochu míjí s výsledkem. Příkladem budiž Zhasni den, kde se zpěvačka vydává do vod poprocku, který utápí píseň někam do průměru. 

Tereza Balonová je bezpochyby novým písničkářským talentem na tuzemské hudební scéně. Její písně nechodí dlouho okolo horké kaše a míří přímo na komoru. Půlnoc je příjemný a sebevědomý debut, jehož stopáž, která se pohybuje okolo třičtvrtě hodiny odsýpá a má co říct. Tereza Balonová tak není jen další holka s kytarou ale talentovaná interpretka, kterou se vyplatí sledovat. 

Text: Tomáš Kocian, foto: Václav Ryba, Ondřej Pýcha
Témata: Tereza Balonová, Půlnoc, album, debut, recenze

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít