ROZHOVOR | Debbi: Nechci, aby text vyzněl jako klišé, které někdo vycucl z generátoru náhodných slov

Vydáno 14.09.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Debbi se po třech letech ozývá s novou skladbou V dobrým i zlým. K jejímu napsání jí byli inspirací manžel s rodinou, které dokonce obsadila do videoklipu. Pro zpěvačku jde zároveň o první píseň od debutového alba, kterou nazpívala v češtině. Aktuálně pracuje na EP, s texty jí pomáhá Jenda Vávra, jenž spolupracoval například s Ewou Farnou na její desce Umami, s produkcí pak Ondřej Turták, který stojí za alby Kateřiny Marii Tiché či Sebastiana.

ROZHOVOR | Debbi: Nechci, aby text vyzněl jako klišé, které někdo vycucl z generátoru náhodných slov ROZHOVOR | Debbi: Nechci, aby text vyzněl jako klišé, které někdo vycucl z generátoru náhodných slov

Vydala jste píseň V dobrým i zlým, kterou jste psala ve spolupráci s Jendou Vávrou. Jak jste se seznámili?
Seznámil nás Ondřej Turták (ODD), který pracuje také se Sebastianem. Řešila jsem s ním, že bych ráda napsala něco v češtině, ale ještě nejsem ve fázi, kdy bych to dokázala sama. Domluvili jsme se tedy, že se sejdeme s Jendou a zkusíme něco vytvořit takhle ve třech. S Jendou jsme se vlastně znali už dřív, ale z jiného spektra než songwriterského. Hrával totiž v kapele Jananas. To jsem však ještě netušila, že má tak božský talent v psaní textů.

Příběh českého hitu: Lipo - Ležím v tvé blízkosti ft. Debbi

V roce 2017 jste v rozhovoru pro iREPORT s Pepou Martínkem uvedla, že nemáte na skládání nervy a chybí vám kreativní cévka. Dokázal vás nějak nakopnout?
Obecně mi nešlo ani psaní, ani zpívání v češtině. Jenda má ale strašně velký cit k tomu dané téma nějak nakousnout, ale museli jsme být u psaní oba. Kolikrát jsem totiž musela jeho slova vyměnit, aby se mi třeba lépe vyslovovala. Je pro mě totiž velmi důležité, aby se mi text dobře zpíval. Abych nesklouzávala do toho, že se budu až příliš soustředit na výslovnost.

Ve skladbě V dobrým i zlým se vyznáváte manželovi a rodině. Jaká byla jejich reakce, když písničku poprvé slyšeli?
Krásná! Poprvé jsem ji rodině ukázala, už když skladba vznikala a velmi se jí líbila. A manžel, který měl přístup na můj mail, si ji stihl poslechnout ještě předtím, než jsem se vrátila ze studia, kde jsme nahráli demo verzi na mobil. Přišla jsem domů a on říká: „Ježiš, to je krásná písnička.“ A já na to: „Jaká písnička?“ A on: „Ta, co jste napsali dneska. Přišla ti na mail.“ Já říkám: „Tak ty mi lezeš do mailu?“ „Vyskočilo mi to na počítači. Viděl jsem tam napsané ‚demo‘, tak jsem si to otevřel.“ (smích)

Hrála jste ji i na svatbě?
Ne. Na své svatbě jsem zpívala až opravdu večer a s kapelou jsme se k ní už nedostali a asi bychom si to ani netroufli.

První tanec jste tančili na skladbu Farmářům od Davida Stypky. Věděla jste od začátku, že chcete tančit na nějakou píseň od něj? Proč padl výběr právě na Farmářům?
My jsme se s výběrem písničky moc netrápili, nehledali jsme ji dlouho. Farmářům jsme slyšeli na letošních Andělech, kde ji zpívala Káťa Marie Tichá, načež jsme si našli originální, tedy Davidovu verzi. A tak moc se nám líbila, až jsme jednou jen tak seděli doma, povídali si a řekli si, že by nám mohla hrát během prvního novomanželského tance. Poprosili jsme holky z kapely, které zase jako svatební překvapení poprosily moji sestru a společně nám ji na svatbě zahrály.

Ve videoklipu k V dobrým i zlým si s vámi zahrál manžel. Musela jste ho dlouho přemlouvat?
Ani ne tak manžela, se kterým jsem videoklip vymýšlela, jako ségru s mámou. Ségra řekla „hm, no tak jo no“, ale nadšení v tom nebylo. A máma měla velký strach z toho, aby ve vizuálu nevypadala jako stařena. Ale nevypadá, vypadá krásně. Přemlouvání tedy bylo spíše na její straně. Avšak nijak dlouhé, proběhlo to během tří minut.

Jak probíhalo natáčení videoklipu? Dočetla jsem se, že jste kvůli němu snad v pět ráno v nějakých sedmi stupních zpívala na louce jen ve svatebních šatech…
Vstávala jsem ten den asi ve tři, protože jsme ve čtyři už museli být v podstatě připravení, abychom stihli východ slunce ve 4:50. Na louku jsme navíc stěhovali ještě piano a já jsem se tam musela v těch dlouhých bílých šatech dopravit. Přiznám se teda, že jsem pod nimi měla gumáky, protože ranní rosa nebyla na nohy příjemná. A taky nebylo teplo, kterého mi ty krásné, průhledné krajkové šaty moc nepřinesly. Natáčení bylo dlouhé, náročné a brzké, což není můj šálek kávy. Ale samozřejmě jsem si to do jisté míry užívala. Na druhou stranu bych vstala klidně o tři, čtyři hodiny později.

Vždycky jsem tvrdila, že opět vyzkouším češtinu

V dobrým i zlým je zároveň první písní od vaší debutové desky, kterou jste nazpívala v češtině. Proč jste se k ní vrátila?
Singl se jmenoval Možná se mi zdáš a vyšel před dvanácti lety. Na zpívání v češtině jsem se tehdy ale ještě necítila, proto jsme sklouzli k angličtině. Vždycky jsem ale tvrdila, že jednou dospěju k tomu, že opět vyzkouším češtinu. Myslela jsem, že ve třiceti, nakonec jsem to ale stihla ještě o rok dřív.

Neplánujete v dohledné době nové album?
To je otázka, na kterou nezná nikdo odpověď, ale doufejme, že příští rok. Spolupráce probíhá. Ideální stav je, když vám v písničce chybí dvě slova a vy nemůžete přijít na to, jaká. (smích) A to my teď řešíme. Nechci, aby text vyzněl jako klišé, které někdo vycucl z generátoru náhodných slov.

Na písničce jste spolupracovala s producentem ODD. Jak jste se s ním seznámila?
Znám ho už spoustu let, ještě z doby, kdy neprodukoval a dělal dýdžeje. Jeho tvorba se mi líbí, a tak jsme si řekli, že to spolu zkusíme.

Debbi a David Stypka s Bandjeez zaplnili Palác Akropolis. Podpořit je přišli Ewa Farna a Lipo

A jak spolupráce probíhá? Přijdete s textem, tématem, o kterém chcete psát?
Tvoříme na místě. Písně vznikají z naší debaty, kterou spolu nejdříve dvě hodiny na nějaká témata vedeme. Když jsme tvořili V dobrým i zlým, bavili jsme se o tom, co jsem prožívala. O tom, že jsem zasnoubená, jak se mám krásně, ale taky o překážkách ve vztahu. Každý si vždy povyprávíme to svoje, ODD má manželku s dítětem, Honza má už dlouho přítelkyni a říká, jak si ji už musí vzít, a z toho všeho pak skladba vzniká. Samozřejmě pak mluvíme i o jiných tématech, ne každá písnička může být o lásce. V těch, co budou následovat, tedy zpívám i o jiných věcech.

V roce 2018 jste chtěla vyzkoušet Eurovizi, v národním kole vás ale porazil Mikolas Josef. Neměla jste ambice vyzkoušet účast znovu?
Jsem ten typ člověka, který říká, že opakovaný vtip není vtipem. Přišlo mi to super, kdyby to vyšlo, bylo by to fajn, ale není to můj životní cíl. Mikolas na Eurovizi sklidil na české poměry nevídaný úspěch a myslím, že se porota rozhodla dobře, když poslala zrovna jeho. Ničeho nelituji, měli jsme super písničku, ale opakovat to by mě nebavilo.

V posledních letech jste tolik nekoncertovala, vyjma léta. Svůj podíl má určitě covid. Neplánujete třeba nějakou šňůru?
Plánovat něco, když dva roky předtím něco plánovat byla sebevražda… Spíše se pomalu rozkoukáváme, všechno se vrací do normálních kolejí. Člověk sleduje jízdní řád a čeká, jestli rozjede i svou vlastní soupravu. Ale určitě nějaké koncerty plánuju a vymyslíme i něco vlastního. Necháme se překvapit, jak všechno půjde.

Letos uplynulo přesně deset let od vydání skladby Ležím v tvé blízkosti s Lipem. Jak vzpomínáte na nahrávání?
To už je tak dlouho? Ležím v tvé blízkosti vzniklo úplně punkově. Byla vlastně náhoda, že jsem písničku nazpívala já. Vracela jsem se do studia pro bundu a jestli se nepletu, Lipo se tam snažil v češtině nazpívat refrén sám. Vlastně jsme od písně tehdy ani žádný úspěch nečekali, jen jsme si řekli „jo, pojďme to udělat, bude to hezké“. A nakonec se to líbilo.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Lukáš Dvořák
Témata: Debbi, Jan Vávra, Ondřej Turták, Lipo, V dobrým i zlým, pop

zavřít