RECENZE: Nové album Run The Jewels zní jako hořící Amerika

Vydáno 01.07.2020 | autor: Jan Trávníček

Po smrti George Floyda se slova "nemůžu dýchat" stala heslem demonstrací za práva etnických menšin po celém světě. Americké rapové duo Run the Jewels je přitom na své album nahrálo už na konci loňského roku. Jejich čtvrtá deska tak dokonale zapadla do étosu doby, aniž by to autoři zamýšleli. RTJ4 zní jako hořící Amerika.

RECENZE: Nové album Run The Jewels zní jako hořící Amerika RECENZE: Nové album Run The Jewels zní jako hořící Amerika

Run The Jewels

RTJ4

Skladby:
Yankee and the Brave, Ooh La La, Out of Sight, Holy Calamafuck, Goonies vs. E.T., Walking in the Snow, Just, Never Look Back, The Ground Below, Pulling the Pin, A Few Words for the Firing Squad (Radiation)

11 skladeb / 38:57 min

Vydavatel: Jewel Runners

Čtvrté album Run The Jewels působí v souvislosti s okolnostmi smrti George Floyda až mrazivě. Aniž by to dvojice zamýšlela, použila v textu písně Walking In The Snow Afroameričanova poslední slova, kterými žádal strážníka o možnost nadechnutí se.

TOP 10 písní, které napsala hořící Amerika

Alespoň tak to navenek může působit. Pravdou však je, že Floyd nebyl zdaleka jediným, kdo zemřel vinou nepřiměřeného policejního zásahu. Stejná poslední slova použil už v roce 2014 Eric Garner, který byl legitimován na ulici pro podezření z prodeje „kusovek“, což jsou dle zákonů města New York nekolkované cigarety. Za pár minut byl mrtev a osudovou větu stihl zasýpat jedenáctkrát.

I proto nyní bývá skladba Walking In The Snow označována za nejmrazivější a zároveň nejlepší z aktuálního alba RTJ4. Zajímavých témat se však na něm objevuje mnohem více. V tracku Goonies vs. E.T upozorňují Run The Jewels na pustošení planety, což však následně shazují songem Holy Calamafuck, kde pro změnu rapují o olizování zad žáby.

Agrese, angažovanost a jedovatě nepříjemné pravdy se tak střídají s občasnými nemístnými vtípky nebo přestřelenými egotripy, jichž je však na albu naštěstí pomálu.

To vše je doprovázeno oldschoolovými samply, scratchováním a beaty, které zadusávají do země jakékoliv pochybnosti o tom, že Run The Jewels už nemají, co říct. Jejich čtvrté studiové album už nezpůsobí tsunami spadlých brad jako debut z roku 2013, nadšené recenze na RTJ4 však létají ze všech koutů světa.

Nové fanoušky duo albem pravděpodobně nepřiláká

Jak tomu v hip hopu bývá zvykem, na album přispěla plejáda hostů. Jmenovitě například Zack de la Rocha, zpěvák skupiny Rage Against the Machine, který je dlouholetým přítelem Run the Jewels a společně s Pharrellem Williamsem hostuje v písni JU$T, Josh Homme z Queens Of The Stone Age, jehož kytara zdobí Pulling The Pin, legendární DJ Premier, rapové superstar 2 Chainz nebo kytarista Matt Sweeney.

Nepřístupným zvukem, který vyžaduje vícero pozorných poslechů, Run The Jewels příliš nových fanoušků zřejmě nezískají, ti stávající, a i ostatní hledající spíše alternativu a holdující přemýšlivějším, hloubavějším songům, budou pravděpodobně s deskou RTJ4 spokojení.

Run The Jewels nepotřebují přesvědčovat lidi o svých názorech. Jejich cílem není použitím výbušných slov donutit posluchače k zamyšlení, o což se se svými názorovými songy o rovnoprávnosti pokouší například Kendrick Lamar, Macklemore, nebo také Lady Gaga, Beyoncé či Madonna. Právě oni dokáží své songy zaobalit do rádiově přívětivého zvuku tak, aby se dostali i ke konzumentům, kteří nejsou jejich přímými fanoušky.

Po Run The Jewels by však bylo hloupé chtít, aby náhle zatočili kormidlem a psali popové songy. Na druhou stranu by však vzhledem k tomu, že nové album nabízí na svých stránkách zcela zdarma, a chtějí být tak zřejmě slyšet, nebylo od věci domluvit si spolupráci s nějakou mainstreamovanější hvězdou. Alespoň by některá z jejich písní měla možnost dostat se k širšímu publiku.

Text: Jan Trávníček
Témata: Run The Jewels, Rage Against the Machine, rap, Pharrell Williams, George Floyd, Zack de la Rocha, Josh Homme

 

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít