HITPARÁDY (30.): Justinu Bieberovi dorostla tvrdá konkurence - v žebříčcích ho prohání Shawn Mendes

Vydáno 27.01.2016 | autor: Josef Martínek

Ačkoliv má Justin Bieber v první čtyřce britské singlové hitparády hned tři songy, jedničku pro sebe uzmul jeho mladší krajan Shawn Mendes. V Česku stále vede neohroženě Adele, v albech má navrch David Bowie. V Americe všechny favority zaskočili Panic! At The Disco.

HITPARÁDY (30.): Justinu Bieberovi dorostla tvrdá konkurence - v žebříčcích ho prohání Shawn Mendes Shawn Mendes boduje s hitem Stitches

ČESKÁ HITPARÁDA SI DOPŘÁVÁ ZIMNÍ SPÁNEK

Situace na prvních místech české rádiové hitparády není dlouhodobě nijak vzrušivá, ale to, co dramaturgové předvádějí poslední týdny, se už skutečně rovná zimnímu spánku medvědů. Kdy se už konečně probudí, vylezou ze svých brlohů a začnou nám pouštět i jiné songy než ty, které neustále točí už dlouhé měsíce?

HITPARÁDY (29.): David Bowie ovládl světové žebříčky. V USA má poprvé nejprodávanější album

Jednička Hello od Adele nebyla ani tentokrát v ohrožení. Znovu druzí jsou X Ambassadors s Renegades a jedinou změnu na stupních vítězů vidíme na čísle tři. Nedostala se tam ale žhavá novinka, nýbrž hitovka, která už žebříček v minulosti mnohokrát i vyhrála, tedy Cudzinka v tvojej zemi Xindla X a Mirky Miškechové. Ještě že aspoň na konci první desítky vidíme nějaké to nové jméno - už na sedmičku se prokousala Cesta z města skupiny Mirai a hned na osmičce máme Jakuba Ondru. Sympatický písničkář uspěl se skvělou hitovkou On The Menu

V deskách přidává druhý týden na čele David Bowie s Blackstar. Album, které vyšlo jen dva dny před jeho smrtí, opět porazilo favorizovanou Adele a připsalo si první místo. Na trojku se až z 22. příčky probojoval soundtrack k Osmi hrozným. Důvod tak velkého postupu? Zcela určitě nedávný koncert Ennia Morriconeho v O2 areně. Jestliže normálně ovládají žebříček desek tuzemské tituly, tentokrát se na medailové pozice postavily výhradně ty zahraniční. Silný český trojlístek Kryštof - Barbora Poláková - Slza se seřadil na místech 4 až 6. 

LIVE: Ennio Morricone v Praze: 60 let hudby, 8 hrozných, 1 maestro

BRITÁNIE, NEBO KANADA?

Při pohledu na britský singlový žebříček se poslední dobou vkrádá na mysl otázka, jestli se nejedná spíše o kanadskou hitparádu. Také tento týden má země javorových listů své zástupce hned na prvních čtyřech místech. Vydatně přispěl znovu Justin Bieber, který má v elitní čtverici hned tři kusy. Jenže žádný z nich se nedostal až na vrchol. Zlato mu totiž vyfoukl teenager Shawn Mendes s hitem Stitches. Pak už následují "Bieberoviny" v klasickém pořadí - Love Yourself, Sorry a What Do You Mean?

V albech je situace stejná jako skoro všude na světě - smrt Davida Bowieho zkrátka zasáhla tolik lidí, že by bylo divné, kdyby se Blackstar neprodávala po balících. Druhé místo si udržela Adele, která ale určitě ještě neřekla své poslední slovo. Je dost pravděpodobné, že až fanoušci zesnulého zpěváka dostatečně opláčou, na zlato se vrátí právě oceňovaná diva s albem 25. Tento týden je Adele doslova v obložení Bowieho - ten je totiž i třetí se svým Best Of. 

PANIC! AT THE DISCO VYTŘELI ZRAK FAVORITŮM

Zatímco na britských ostrovech Bieber jedničku ztratil, v USA ještě posílil. Poprvé totiž neobsadil jen první, ale i druhé místo. Za vedoucí Sorry se už podíval na stříbro jeho další singl Love Yourself. Adele s Hello klesla na bronz. Na dalších místech už můžeme hledat potenciální šampiony příštích kol - můžou jimi být aktuálně čtvrtí twenty one pilots, kteří v únoru vystoupí v Praze, pátá Alessia Cara, stříbrná v letošní anketa BBC Sound Of 2016, nebo šestý Shawn Mendes. 

Nové první místo pořadí desek lze označit za překvapení. V čele tentokrát nenajdeme ani Davida Bowieho, který s Blackstar klesl z jedničky až na čtyřku, ani Adele, jež s 25 zůstala druhá. Panic! At The Disco nedosáhli vrcholu s žádnou z předchozích čtyř řadovek, i když byli hned dvakrát stříbrní. Pořadové číslo pět ale přináší změnu - Death Of A Bachelor uspěla v silné konkurenci a pro kapelu znamená nový kariérní milník. Bronz s Purpose uhájil Justin Bieber

 Josef Martínek

zavřít