Zapomenuté české kapely 17. | Moriorr  

Vydáno 03.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Pro nyní ale platí: Ať žije metal!

Zapomenuté české kapely 17. | Moriorr   Zapomenuté české kapely 17. | Moriorr  

Pro ty, kteří byli na druhém a zároveň posledním dílu historicky veledůležité přehlídky Death Metal Session 17. listopadu 1988 v pražském Domě kultury Dopravních podniků, nejspíš skupina Moriorr zapomenutá není. Stejně tak pro majitele legendárních porevolučních kompilací Ultrametal a Death Metal Session. Ale docela by mě zajímalo, kolika jiným lidem než pamětníkům a „archivářům“ tohle jméno ještě něco řekne…

Zapomenuté české kapely 16. | Chirurgia

Moriorr měl svůj specifický „ksicht“, který mu vtiskával nejen Jiří Šujanský svým naprosto nezaměnitelným vokálním projevem. Jenže i když se zdálo, že má na startu nové historické éry, kdy se najednou mohlo všechno, patřičně našlápnuto a samostatné album je jen otázkou času, v této opravdu zásadní době se ho nedočkal.

Přibližně někdy na přelomu let 1992 a 1993 Šujanský Moriorr rozpustil a ještě to chvíli zkoušel s motörheadovsky znějícím triem Talbot, pak ale na aktivní muzicírování rezignoval.

Na scénu se Moriorr vrátil v roce 2004 a o tři roky později se konečně dočkal regulérního debutu Masochrist, nicméně k velké slávě mu to nepomohlo. Doba už byla zkrátka úplně jinde a Šujanský nakonec znovu pověsil baskytaru i mikrofon na hřebík. Již dlouho je ale uznávaným fotografem, letos však nečekaně začal opět hrát, tentokrát na kytaru ve skupině Henych 666.

Text: Petr Korál, foto: Discogs.com, Bandzone.cz
Témata: Zapomenuté české kapely, Moriorr, Talbot, Henych 666

zavřít