Zapomenuté české kapely 28. | Czechcore S.R.K.

Vydáno 14.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Dnes si připomeneme milník tuzemské nezávislé scény a vypravíme se do hardcorového revíru.

Zapomenuté české kapely 28. | Czechcore S.R.K. Zapomenuté české kapely 28. | Czechcore S.R.K.

Docela by mě zajímalo, kolik lidí tuší, že prvním nezávisle vydaným českým kompaktním diskem bylo na jaře 1990 album Warning: Only For Extremists! skupiny Czechcore S.R.K. z Brna. Upřímně řečeno, hudebně a hlavně zvukově to nebyl žádný zázrak, právě naopak – šlo spíš o velmi průměrné demo, ale na to se historie neptá.

Zapomenuté české kapely 27. | Malformed Thought

O cédéčku se každopádně hodně mluvilo nejen proto, že si ho tito hardcoristé vydali sami a nepotřebovali k tomu žádnou gramofirmu. Czechcore S.R.K. (často ale prezentovaní pouze jako S.R.K.) si na něm totiž nebrali servítky a jejich kritice a jízlivému sarkasmu neunikl například ani tehdy ještě většinou národa téměř bezvýhradně uznávaný prezident Václav Havel nebo papež Jan Pavel II., který v době vydání zrovna navštívil Československo.

Zajímavostí určitě je, že ústřední postavou S.R.K. byl kytarista a zpěvák Petr Volgemut, který se následně proměnil v kultivovaného rockového písničkáře v dresu skupiny The Street.

Text: Petr Korál
Témata: Zapomenuté české kapely, Czechcore S.R.K., The Street

zavřít