ROCK BLOG | Jak jsme jeli za Depeche Mode do Berlína

Vydáno 06.10.2022 | autor: redakce

Robert Broj je nejen klávesistou Lakeside X, ale také dlouholetým fanouškem Depeche Mode. V úterý 4. října vyrazil na tiskovou konferenci do Berlína, kde kapela oznámila vydání nového alba a termíny obsáhlého turné, mezi nimiž, jak známo, nechybí ani Praha. Z místa konání popsal svými slovy dojmy z této celosvětově očekávané události.

ROCK BLOG | Jak jsme jeli za Depeche Mode do Berlína ROCK BLOG | Jak jsme jeli za Depeche Mode do Berlína

V posledních týdnech vyplovaly na povrch informace o tom, že Depeche Mode budou mít v říjnu tiskovou konferenci a oznámí nové album a turné. Průběžně se tato zpráva z různých zdrojů potvrzovala a z jiných zase vyvracela, až k ní nakonec skutečně 4. října v Berlíně došlo. Pozvání jsme na ni dostali od managementu kapely, instrukce však dorazily až den předem ve večerních hodinách. Nejistota tedy panovala do poslední chvíle. 

Do Berlína jsme dorazili v jedenáct hodin, kdy začínala akreditace. Již zprvu působila organizace celého eventu zmatečně. Před budovou stál mix lidí, kteří byli na konferenci pozvaní a fanoušků, kteří se buď na konferenci chtěli dostat, nebo aspoň vidět Depeche Mode naživo. 

Depeche Mode chystají album a turné, zahrají i v České republice

Nejdříve jsme dostali pásku s novým logem kapely a názvem alba na ruku. Následně nám na ni nakreslili dva křížky, které znamenaly, že máme přístup kamkoliv. Rázem jsme se tak ocitli před fotostěnou nebo na cateringu pro pozvané, kde jsme viděli i dlouhodobě „hostující“ členy kapely, bubeníka Christiana Eignera a klávesáka Petera Gordena.

Focení sestavy probíhalo půl hodiny před tiskovou konferencí, vládl přitom obrovský chaos. Fotografové byli vpuštěni k fotostěně, aby těsně před příchodem kapely museli odejít a vejít jinou stranou do stejné místnosti. Bohužel tak ti, co přišli brzy a měli svůj „flek", o něj přišli a k focení se dostali až mezi posledními. Museli totiž na konec již vytvořené fronty. Poté již za moderace Marek Lieberberga, což je německý promotér, ale hlavně dlouhodobý přítel kapely, odstartovala kýžená tiskovka. Novinářům nejdříve vysvětlil, jak bude konference probíhat. V plánu byla nejdříve diskuze na pódiu, posléze dotazy novinářů a nakonec fanoušků. 

Přesně ve třináct hodin Marek přivítal Barbaru Sharone, kterou uvedl jako publicistku, přítelkyni Depeche Mode a fanynku fotbalové Chelsea. A tohle byl asi největší krok vedle. Barbara působila nepřipraveně, text často četla z nachystaného papíru, pokládala nešťastné otázky a zničehonic požádala publikum o dotazy. Vůbec to nešlo podle avizovaného scénáře. Fanoušci si navíc mezi sebou přes celý sál předávali mikrofon, což působilo obrovské proluky mezi jednotlivými otázkami. Bylo znát, jak nekomfortně se Barbara cítí, poslední otázku navíc oznamovala hned třikrát. A když už konečně padla, tiskovou konferenci k překvapení všech ukončila. Nastal šok. Kdyby fanoušci tušili, že se nebudou moci více ptát, vygenerovali by zřejmě více dotazů.  

Po tiskové konferenci následoval raut pro vybrané novináře. Ochutnali jsme výborného sashimi lososa a odjeli v patnáct hodin směr Praha. A dojem?

Byl to silný zážitek. Vlastně jako každý, který se vymyká běžnému dni. Rád se s kapelou během těchto výjimečných příležitostí potkám. Tisková konference jako taková se nepovedla právě kvůli moderátorce a nedostatku kvalitních dotazů. Na druhou stranu probíhají rozhovory s Davidem a Martinem celý týden, takže určitě něco zajímavého najdeme na webech. Nejvíce samozřejmě všechny aktuálně zajímá nová deska a propojení s Andy Fletcherem, který bohužel odešel předčasně do depešáckého nebe na jaře tohoto roku.

Text: Robert Broj, foto: Robert Broj, Sony Music, FB Depeche Mode
Témata: Depeche Mode, Berlín, David Gahan, Martin Gore, Berlín

zavřít