Grammy znají své vítěze. Beyoncé se stala nejúspěšnější umělkyní všech dob, sošky si odnesly i Dua Lipa, Billie Eilish nebo Taylor Swift

Vydáno 15.03.2021 | autor: redakce

Grammy znají své letošní vítěze. Předávání cen ovládla zpěvačka Beyoncé, která se stala s osmadvaceti gramofony nejúspěšnější umělkyní v historii. Sošky si odnesli také Taylor Swift, Dua Lipa, Harry Styles nebo Megan Thee Stallion.

Grammy znají své vítěze. Beyoncé se stala nejúspěšnější umělkyní všech dob, sošky si odnesly i Dua Lipa, Billie Eilish nebo Taylor Swift Grammy znají své vítěze. Beyoncé se stala nejúspěšnější umělkyní všech dob, sošky si odnesly i Dua Lipa, Billie Eilish nebo Taylor Swift

63. ročník Grammy proběhl kvůli pandemii koronaviru zcela netradičně mimo stadion Staples Center. Předávání cen hostilo losangeleské Convention Center, ve kterém vzniklo několik pódií uspořádaných tak, aby byly dostatečně daleko od sebe, ale zároveň blízko natolik, aby na sebe vystupující umělci vzájemně viděli a mohli se podporovat.

Grammy 2021: Nahrávkou roku se mohou stát skladby Beyoncé, Billie Eilish nebo Post Malone

Vůbec poprvé se navíc ceny Grammy uskutečnily bez fanoušků. Více než tříhodinovou show prováděl Trevor Noah, který mimo jiné během večera jménem akademie odsoudil rasismus a sexismus. Součástí pořadu se pak staly také restaurace či bary, které jejich majitelé představili, a někteří ze zaměstnanců pak předali vítězi cenu.

Večer zahájil Harry Styles svým vystoupením s písní Watermelon Sugar. Poté se už kamera otočila na Billie Eilish, jež spolu s bratrem Finneasem zahrála song All I Ever Wanted, a následně na dívčí trojici Haim. Ta vystoupila se skladbou Steps.

Vůbec nejvíce nominací měla zpěvačka Beyoncé. Z devíti proměnila tři a stala se s osmadvaceti gramofony nejúspěšnější umělkyní v historii Grammy. Dua Lipa navázala na svůj úspěch z roku 2019, kdy se stala Objevem roku, a odnesla si cenu za Nejlepší popové vokální album. Během večera také vystoupila s písněmi Levitating a Don´t Start Now.

S prázdnou neodešla ani Megan Thee Stallion, která si domů odnesla sošky za Nejlepší rapový výkon, Nejlepší rapovou píseň a stala se také Objevem roku. Poklonu jí v samotném závěru večera složila také Billie Eilish, která získala s All I Ever Wanted Grammy za Nahrávku roku, a se songem No Time To Die cenu v kategorii Nejlepší píseň napsaná pro film.

Velkou favoritkou v kategorii Album roku byla Taylor Swift, která loni představila hned dvě desky. Mezi nominované se dostala Folkore, s níž zpěvačka taktéž vyhrála. Diváci ji mohli vidět i na pódiu, kde zazpívala medley složené z písní Cardigan, August a Willow.

Celý večer se pak nesl ve znamení volání po ukončení rasismu, který byl minulý rok ve Spojených státech amerických diskutovaným tématem. Mnoho nominovaných umělců ho odrazilo také ve svých písních, z níž jedna se stala Skladbou roku. Její autorka H.E.R. použila jako název svého songu poslední slova George Floyda, I Can´t Breathe.

V rockových kategorií uspěli The Strokes s albem The New Abnormal, Brittany Howard se songem Stay High a s Nejlepším rockovým výkonem Fiona Apple se Shameikou. Nejlepší metalový výkon pak podle akademiků předvedli Body Count se songem Bum-Rush.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Instagram Grammy
Témata: Grammy, Taylor Swift, Billie Eilish, Dua Lipa, Megan Thee Stallion, Haim, Harry Styles

zavřít