LIVE: Gaia Mesiah hrála jako o život, energii rozhazovala plnými hrstmi

Vydáno 10.04.2021 | autor: Hana Bukáčková

V rámci čtrnáctidenního programu festivalu živých streamů - VYHRÁVÁME, hrajeme, nevzdáváme to!, během kterého se představí v Paláci Akropolis skoro dvě desítky umělců, padla v polovině řada na rockové koncertní dračice Gaia Mesiah. Koncert byl přístupný všem a vstupné klasicky dobrovolné.

LIVE: Gaia Mesiah hrála jako o život, energii rozhazovala plnými hrstmi LIVE: Gaia Mesiah hrála jako o život, energii rozhazovala plnými hrstmi

Gaia Mesiah
Palác Akropolis, Praha
10. 4. 2021

Stále si nemohu zvyknout na to, že koncerty celý rok de facto nejsou, kultura je mrtvá a fanoušek je živ pouze ze streamů. Mně se poštěstilo být po 4 měsících u toho, co jsem dříve brala spíše jako automatickou záležitost a chodila třikrát týdně na koncerty. Teď to vnímám jako svátek. Tahle doba je fakt paradox. Jdete do prázdného sálu, který je zaplněný technikou, kamerami, zvukařskými pulty a dalšími vychytávkami a vy jste jediný nezainteresovaný člověk, pouze posluchač. Kapela hraje víceméně pro sebe a pro vás (a pro ty neidentifikované davy). Jak zvláštní pocit.

Gaia Mesiah vyhrávala z Paláce Akropolis, energie jako za normálních časů nechyběla

Stejně takový pocit musí zažívat i Gaia, která patří mezi klubové špičky a její devízou je živé, energicky živočišné hraní. Když opominu křest živáku, který stihla odehrát ještě v únoru, než začala pandemie, tak vloni si vyzkoušela hraní v rámci jukeboxu v malém pojízdném busu. Ten byl jakousi předehrou okleštěného Rock for People. Zažila jsem ji na normálním letním hraní u Mariánských Lázní a Liberce, kde hrála v kombinaci s Cocotte Minute (společně měli v plánu jet podzimní turné). A zažila s ní i zářijový koncert ve Vysokém Mýtě, který byl na sezení v rouškách, a zároveň šlo o poslední její živák pandemického roku. Určitou formu streamu si vyzkoušela i v polovině loňského května, kdy si zahrála ve Sportovní aréně v Praze pro pár desítek šťastných. Po roce je doba ještě horší a musíme dát zavděk alespoň online koncertem.

Gaia Mesiah se dle jejích slov na stream připravovala pět měsíců, tak dlouhá totiž byla její pauza od posledního veřejného hraní. Pomlka nebyla znát, jako kdyby to bylo včera, co jsem je viděla. Neztratila nic ze své živelnosti. I když jsem si říkala, zda kapele nepovolí řetěz při koncertní jízdě, když nebude mít přímou zpětnou vazbu od fanoušků. Nakonec se tento fakt ukázal jako maličkost a skupina si s tím poradila. Bylo znát, že i když se její členové vídají pravidelně ve zkušebně, hraní jim chybí a jsou rádi za jakoukoliv příležitost vystoupit.

Hodinový set byl nabitý osvědčenými hitovkami, které prokládaly věcmi ze stále aktuální desky. Hraní okořenily dvě  novinky Secret Wars a Shining Fr. Above, které si odbyly před fanoušky premiéru. Maru se nezdržovala povídáním, na hraní měla kapela vyměřenou hodinku, tak se nechtěla nechat ukrádat o minuty možnosti hraní. Neztrácela čas čtením komentářů, které by odváděly pozornost zbytečně jinam.

Během setu nechyběly tradiční výskoky a tanečky hlavní protagonistky. Překvapilo mě střílení z konfet v závěru Journey to Ixtlan - čekala bych to spíše u popovějších kapel. Tohle mi na Gaiu prostě nesedí. Ale asi to bylo uzpůsobené z čiré radosti z živého hraní. 

Překvapením na závěr byla skladba Reno, kterou formace věnovala svým otcům. Do komorního, elvisovského až operního úvodu písně se nezvykle pustil Josh. Song postupně gradoval a byl tečkou za povedeným zážitkem. Po breaku následoval krátký rozhovor, ve kterém se příznivci kapely dozvěděli více informací o aktuálním dění uvnitř skupiny. Mezi jinými například o připravované desce, kterou si budou moci poslechnout pravděpodobně už na podzim.

Setlist: After Rainbows, In the Streets, Tasty, Black Bridge, Tam to všechno je, Secret Wars, Království, Maňana, Shining Fr. Above, Ocean, Alpha Female, Journey to Ixtlan, Reno

Text: Hana Bukáčková, foto: Michal Ivanega
Témata: Gaia Mesiah, Palác Akropolis, online, koncert

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít