Zapomenuté české kapely 18. | Love History

Vydáno 04.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy.

Zapomenuté české kapely 18. | Love History Zapomenuté české kapely 18. | Love History

V roce 1993 se začalo v českém metalu odvíjet něco, co dodnes považuju za jednu z jeho nejúžasnějších fází. Vtrhla do něj záhuba, rozumějte doom. Ten nejpomalejší a patrně nejsugestivnější a nejvíce náladotvorný metalový žánr, jaký kdy existoval. Absolutně jsem se do doom metalu okamžitě zamiloval.

Pozoruhodné věci se ten rok začaly dít hlavně na severní Moravě: kapely Dissolving Of Prodigy, Hypnotic Scenery, R.E.T. anebo také Love History, kteří mě odbourali hned prvním demáčem The Astral Silence Of Blooming Virgin Beauty.

Zapomenuté české kapely 17. | Moriorr

V roce 1995 následovalo neméně podmanivé a aranžérsky nadmíru vynalézavé CD-EP Desires, které vydala jedna malá italská firma. Na dlouhrající debut si však Love History museli počkat až do roku 2000, kdy konečně vyšlo již čtyři léta natočené album Galileo, Figaro-Magnificó.

Ještě tentýž rok se objevilo další CD Anasazi, které již nemělo s doom metalem moc společného, pořád to ale byla navýsost interesantní hudba. To už se však existence kapely chýlila ke svému závěru. „Erbenovské“ třípalcové CD-EP K.Y.T.I.C.E. vyšlo v roce 2008, tedy dávno po rozpadu souboru. 

Aktivním muzikantem zůstal bubeník Radim Chrobok, který prošel řadou (již nemetalových) kapel, naposledy jsem ho registroval ve folkrockové formaci Ondřej Fencl & Hromosvod. Klávesačka Hana Štěříková (ex-Vaňková) se po letech vrátila do obnovené heavymetalové party Saphet a Pavel Herich, jeden z kytaristů Love History, stále táhne vlastní skupinu Helpness. A původní zpěvačka Hanka Hajdová (ex-Nogolová) je samozřejmě již víc než dvě desítky let v Silent Stream Of Godless Elegy.  O osudech dalších členů mi není nic známo.

Text: Petr Korál, foto: archiv a Love History a rumzine.com
Témata: Zapomenuté české kapely, Love History, Dissolving Of Prodigy, Hypnotic Scenery, R.E.T., Ondřej Fencl & Hromosvod

zavřít