Příběh českého hitu: Jelen - Klidná jako voda

Vydáno 31.03.2022 | autor: redakce

Skladbu Klidná jako voda vydala kapela Jelen v roce 2016 na svém albu s názvem Vlčí srdce. Frontman Jindra Polák ji napsal pro svou dceru, našla si však srdce nejen její, ale také fanoušků. Dnes platí mezi nejvýraznější skladby tohoto uskupení a nesmí chybět na žádném koncertě. Při vystoupeních s ní sestavu často doprovází zpěvačka Kateřina Marie Tichá.

Příběh českého hitu: Jelen - Klidná jako voda Příběh českého hitu: Jelen - Klidná jako voda

Jeleni se objevili na české scéně v roce 2012. Do paměti fanoušků se zapsali především svým zvukem, tolik odlišným od ostatních tuzemských bandů. Netrvalo to dlouho a získali cenu Anděl za Objev roku, později se pak stali rovněž Skupinou roku. Na svém kontě mají několik hitů, mezi ně pak patří také Klidná jako voda.

ROZHOVOR | "Kořeny populární hudby jsme už prozkoumali, je čas vrátit se do současnosti," říká Jindra Polák z kapely Jelen

Píseň je nositelem důležitého poselství a zároveň vzkazem Jindry Poláka směrem k milované dceři Lucii. Jak se zpěvák svěřil, narození dítěte pro člověka zlomové a většinou mu otočí celý žebříček hodnot vzhůru nohama. „Sledovat, jak vám před očima roste a rozvíjí se nová osobnost je zážitek, který se nedá popsat, musí se zažít. Uvědomíte si ale taky, jaká obrovská zodpovědnost to je, vnímáte, že dítě je jako čistý harddisk a cokoliv tam nahrajete, cokoliv tam vložíte je okamžitě zaznamenáno a uloženo. Navždycky!“

Nejde jen o zodpovědnost, rodičovství sebou nese i jistý druh strachu. „Začnete si daleko víc uvědomovat nástrahy, které ve světě čekají. Věci, které se dějí, stav, ve kterém naše planeta a lidstvo je, jak je dalším generacím předáváme. Vnímáte, že vypouštíte čistou a nezkaženou bytost do prostředí, ve kterém na ní, kromě toho hezkého, číhá spousta překážek, starostí a bolesti, na které je dopředu nedokážete připravit,“ popisuje Polák.

Právě toto poselství předává dceři. Zároveň jí slibuje, že jí bude při všech životních útrapách oporou a bude ji vždy bezpodmínečně milovat. „Nedokážu předvídat a neumím si představit, čím vším, dobrým i zlým, si budeš muset v životě projít, ale ať se stane cokoliv, chci abys věděla, že jsem tady pro tebe a dokud budu žít, není nic, co bys mi nemohla říct a co bychom společně nedokázali vyřešit,“ vzkazuje Polák Lucii. „Nejdůležitější věc, kterou svým dětem můžeme v životě dát, je bezpodmínečná láska,“ ví totiž zpěvák.

Videoklip k písni vznikl pod křídly režiséra Jonáše Červinky alias Lipa. Natáčelo se v Lužických horách, kam se kapela ráda vrací. Chytlavá melodie a krása české přírody vytváří harmonický dojem. Přispívá tomu také dojemný příběh, který se ve videoklipu odehrává. Na YouTube má přes třináct milionů zhlédnutí a je tak druhým nejsledovanějším videoklipem Jelenů hned po písni Magdaléna.

Text: Pavlína Doláková, foto: Universal Music
Témata: Jelen, Jindra Polák, Klidná jako voda, Příběh českého hitu

zavřít