Příběh českého hitu: Jelen - Magdaléna

Vydáno 30.04.2020 | autor: Alena Kaňová

Skladba Magdaléna nahraná pro stejnojmenné EP, které vyšlo roce 2013 pod labelem SinglTon hledače talentů Martina Červinky, znamenala pro kapelu Jelen zásadní průlom. Poté, co se následující rok objevila i na debutovém albu Světlo ve tmě, totiž prorazila v rádiích a na koncertech se dlouhodobě stala jednou z nejoblíbenějších položek setlistu. Zájem o skupinu i díky ní začal rychle stoupat. 

Příběh českého hitu: Jelen - Magdaléna Příběh českého hitu: Jelen - Magdaléna

Když na začátku roku 2010 vyšla na albu Monolit přibyslavské kapely Šatlava skladba Pojď dál, ani její autoři, Ondřej Málek a Martin Kasal, netušili, že se tato píseň jednoho dne stane singlem jejich budoucí skupiny Jelen a závěrečnou vypalovačkou na jejích vyprodaných koncertech.

Příběh českého hitu: Kryštof - Zůstaň tu se mnou

Teď už ji ovšem všichni znají pod názvem Magdaléna. Cesta od Pojď dál k Magdaléně začala na jam session ve studiu Martina Ledviny. Tady se členové Šatlavy setkávají s Jindrou Polákem, slovo dá slovo a vzniká nová kapela Jelen. Tvoří nové písně. ale také oprašuje a renovuje starší hudební nápady jednotlivých členů. Píseň Pojď dál se zdá jako dobrá volba pro první singl, ale potřebuje "trochu vyšperkovat".



A tady opět zasáhne náhoda. Respektive pražská tramvaj číslo 17. "V pražské sedmnáctce trávím dvě hodiny denně a dokonale tam funguje kouzlo nechtěného. Vidíte a slyšíte útržky desítek příběhů, před kterými není úniku. Znáte to přece, jak za vámi někdo huláká do telefonu a prostě to nejde přeslechnout?

Příběh českého hitu: Lucie - Oheň

Takhle vznikla Magdaléna, která je o nevěře. V sedm ráno se nějaká slečna vymlouvala do telefonu, proč ještě není doma. Evidentně se do toho chudák dost zamotávala a mně najednou došlo, že to je ta holka z naší písničky. Než jsem dojel do práce, měl jsem ji dopsanou," řekl tehdy v jednom z rozhovorů Jindra Polák.



Dnes již známý refrén je tak kombinací původní skladby Pojď dál a nového textu inspirovaného tímto tramvajovým minipříběhem.  Z "Hodiny se zastaví a v devět třicet v pondělí zableskne se na lepší časy" se stává "Hodiny se zastaví a v devět třicet v pondělí, Magdaléno, tvoje vlasy...".

Původní motiv "Pojď dál, prosím tě, nenech se, prosit se dál, nenech se, prosit se dál, nenech se!" však i v novém textu zůstává. Na koncertech se stává oblíbeným momentem pro hromadný a bouřlivý zpěv.

text: Alena Kaňová, foto: Universal Music

Témata: Jelen, Magdaléna, Jindra Polák

zavřít