LIVE: Půlnoční vlak Jelena razantně zahoukal v ostravském klubu Garage

Vydáno 25.11.2019 | autor: Alena Kaňová

Čas festivalů je už nějakou dobu minulostí a většina kapel vyrazila na podzimní turné. V "rock'n'rollově nabitém" Garage clubu v Ostravě, kde nás z plakátů pozorně sledovali Elvis Presley, Beatles, Marilyn Monroe a další, jsme se byli podívat na skupině Jelen. Ta zde skládala poctu Michalu Tučnému.

LIVE: Půlnoční vlak Jelena razantně zahoukal v ostravském klubu Garage LIVE: Půlnoční vlak Jelena razantně zahoukal v ostravském klubu Garage


JELEN

GARAGE, OSTRAVA
14. 11.

Večer zahájila kapela Martyho banda, naturelem podobná Jelenům. Její skladby v country stylu v těsné blízkosti bluegrassu předznamenaly svou zajímavou melodickou linkou celý večer. 

Jelen vyprodal Forum Karlín, s Míšou Tučnou zahrál i písně jejího otce Michala Tučného

Poté vystoupila talentovaná písničkářka, označována za českou variantu Ed Sheerana v sukni, Tereza Balonová. Se svým navzdory věku vyzrálým hlasem zaujala ostravské publikum spontánností, hrou na kytaru a především na looper, který v danou chvíli nahradil celou kapelu. Texty svou lehkou naivitou přesně odpovídají věku teenagera, ale hudebně je Balonová mnohem dál. 

U kolejí teď zbyl jsem sám
Já a kouř, co tu vlál
V dálce houká vlak půlnoční
Jsem tak sám, že bych až řval

TOP 8 videoklipů týdne: Ben Cristovao maluje, Jelen vzpomíná na Michala Tučného

Jeleni nebyli sami a nepotřebovali řvát, přesto skladba James Dean skvěle nastartovala jejich set. Do tohoto prostoru naprosto zapadla nejen svým textem, ale i melodičností a schopností povzbudit publikum. Následovaly podobně laděné skladby jako Nebe nad Prahou, Až příště příjdeš. A Jehnědách zaznělo to, na co mysleli snad všichni kolem: "Bylo nám dobře a bude nám líp!" A bylo. Rozbouřený sál zklidnily balady Klidná jako voda To světlo jsi ty. Na další písně se přidala stálá "víla" z jeleního palouku Kateřina Marie Tichá.

Jakmile si Jindra Polák nasadil kovbojský klobouk, bylo jasné, co bude následovat - na pódiu už nebude sám. Hlas Míši Tučné, dcery legendárního Michala Tučného, zajímavě podkreslil píseň Pověste ho vejš. Ta totiž v podání Poláka dostala romantičtější rozměr. Ač romantika je to poslední, co bychom u této skladby "amerického západu" očekávali, najednou tam byla. V podobném, nejen countryovém duchu se nesly i písně jako Abych tu žil, Naschville, Spím v obilí či Modrá z džín, kterou Míša zazpívala jen za doprovodu akustické kytary Jindry Poláka. Pro mnohé silně emotivní zážitek.

Modrá z džín je sepraná, já vím
Jména koní zapsaná zůstanou v srdci mým
V sedle mých se mihne jen můj stín a víc už nic
Modrá z džín je sepraná, já vím…

VIDEO: Jelen a Debbi jsou v novém klipu jako Mars a Venuše

I když poté následovaly osvědčené hity kapely, ať už zmíníme poetický Slunovrat, Světlo ve tmě či pecky jako Magdaléna a skupinu věčně provázející Jelen, všechny zněly trochu jinak, něžněji. Možná proto, že na ně z hudebního nebe pečlivě dohlížela legenda, které kapele Půlnočním vlakem vzdala hold.

Nevím, na kterým nádraží vystoupíš
A co dál
V srdci mým houká vlak půlnoční
Jeho dým už vítr svál.

Text: Alena Kaňová, foto: Garage Club

Témata: Jelen, Ostrava, koncert, recenze

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít