ANKETA (III.): Co si o zrušení koncertů kvůli koronaviru myslí Tomáš Klus, Hentai Corporation, Skyline a další?

Vydáno 15.03.2020 | autor: redakce

Opatření vlády, které z důvodu obav ze šíření koronaviru nařizuje zákaz konání hromadných akcí, zasáhlo celou hudební scénu. Co na tento zákaz říkají hudebníci, pro které jsou ve většině případů příjmy z koncertů klíčovým zdrojem obživy? Ve třetí části ankety odpovídali například Tomáš Klus, Skyline, Portless, Hentai Corporation a další. První část si připomeňte zde, tu druhou tady.

ANKETA (III.): Co si o zrušení koncertů kvůli koronaviru myslí Tomáš Klus, Hentai Corporation, Skyline a další? ANKETA (III.): Co si o zrušení koncertů kvůli koronaviru myslí Tomáš Klus, Hentai Corporation, Skyline a další?


HONZA HOMOLA (WOHNOUT)

Když mluvím za sebe - ze začátku jsem si říkal, že to je trochu přitažený za vlasy, teď už je zřejmý, že to není taková sranda, takže chápu a respektuju všechna opatření. Samozřejmě je mi líto, že nemůžeme hrát, protože jsem se na turné těšil, taky mi je líto, že jsem přišel o práci... Ale úplně si z toho hlavu nedělám, protože si myslím, že naše generace si žije ve velkým blahobytu, nezažili jsme žádný války, žádný velký tragedie a jestli teď nebudeme chvíli hrát, nebo budou zavřený nějakej čas hospody, pořád to beru jako něco, co se dá v pohodě přežít… Jestli teda teď všichni jako lidstvo nevymřeme.

ANKETA (III.): Jak hodnotí uplynulý rok a co letos chystají Wohnout, Mig 21, Klára Vytisková, Nebe, Pipes and Pints a další?


JAN KUNZE
(KOFE-IN, MUNROE)

S Kofe-in nás nejvíce mrzí přesunutí termínu slavnostního udílení Moravskoslezských kulturních cen Jantar, kde jsme byli nominování v kategorii Píseň roku za náš aktuální singl Bouře. Taky řešíme, zda celá situace neovlivní i plánovaný křest nového EP Ať to trvá věčně, který má proběhnou na začátku dubna v klubu Varšava v Praze. Zatím ještě nejsme rozhodnuti. Velmi by nás mrzelo, kdyby se kvůli koronaviru rušily letní koncerty, ale to je taky těžko předjímat.

S Munroe nejbližší dobu využijeme k dodělávání nového materiálu a budeme také doufat, že se nezruší plánované koncerty. Co se týče mé práce jako dramaturga a kurátora, původně jsem si myslel, že se nás omezení kulturních akcí dotkne jen částečně, ale nakonec rušíme všechny akce do 31. března. Samozřejmě se nám to negativně projeví na nákladech a návštěvnosti. Naši letošní výstavu roku Naughty By Nature Pasty Onera v Domě umění už mám nainstalovanou a zaplacenou. Vernisáž měla být na začátku příštího týdne, ale nebude. Takže naše letošní největší výstava zůstane pravděpodobně bez návštěvníků. Z důvodů nařízení jsme byli nuceni zrušit i akce v Klubu ART, například koncert Floexe a přednášku předního českého hudebního publicisty Jaroslava Špuláka.

Pro všechny akce se snažíme najít náhradní termín v druhé půlce roku 2020. Teď je třeba být solidární a zodpovědný. Tak nashledanou v lepších časech!


CZENDÁL VORŠILKA (COCOTTE MINUTE, šéfkomentátor sportovních přenosů)

V podstatě v těchto dnech neřeším nic jiného. Rušení sportovních akcí, kvótu počtu účastníků na přenosech - musíme obhájit každého kameramana, každého, kdo je v přenosovém voze, zajistit personálně sportovní přenos není sranda a každý člen týmu má svou důležitou roli. Není jisté vůbec nic. Hlavně je to problém glóbální a některé akvizice už jsou zastaveny. Slovenská hokejová liga atd. Důležité pro nás bude, jestli odstartuje nová sezona F1. Co se týká koncertů, naštěstí jsme měli dlouho dopředu naplánovanou pauzu tři týdny v březnu. Lidstvo se s tímhle problémem vypořádá, ale bude to stát čas. Bojím se osobně, že naše hezké 15 let Czeko Tour part II nedojedeme. Ale rád se budu mýlit.

Cocotte Minute potvrdili pověst koncertních bláznů, Zeller skočil ve vyprodané Akropoli z balkonu

 


RADEK ŠKAROHLÍD (HENTAI CORPORATION)

Jsem nasrán jakožto mastič bradavek. A soucítím se všemi, který jsou ekonomicky závislí na showbyzu. Ale zase nejsem epidemiolog ani odborník přes viry, abych odsuzoval opatření, kterým nerozumím. Předpokládám, že to rozhodnutí je promyšlené lidmi, kteří vidí komplexní souvislosti, a pomůže to společnosti vyhnout se nějaký extrémní situaci, jako je úmrtí celé generace spoluobčanů či karanténa měst a tak dále. Protože jestli jsem na něco alergickej, tak jsou to výkřiky studentů vysoké školy života, který nikdy nic nepoznali do hloubky, takže si ani neuměj představit, že jsou věci složitějšího charakteru než se rozhodnout, zda koupit křovinořez v Mountfieldu nebo Hechtu.

Jak se nás to dotkne? Velmi, kultovní koncert na Žižkárně v pindě. Minitour k new songům v polopindě. Křest ohroženej pindou. Nebudou prachy na new materiál, kterej jsme plánovali dělat přes léto. Takže shitus exitus. No nic, jdu vymýšlet studentům úkoly na doma.

LIVE: Nezkrotní bouřliváci Hentai Corporation pokřtili album ve vyprodaném klubu


RADEK BUREŠ (SKYLINE)

Já to beru jako fakt, necítím se jakkoliv kompetentní k tomu, abych to hodnotil. To se ukáže až časem, jestli měla vláda rozhodnout nějak jinak. Odpovědní lidi se to evidentně snaží nějak řešit, musejí nějak rozhodovat v situaci, která není jednoduchá a zdraví je vždycky na prvním místě. My teď pracujeme na nový desce, takže moc nehrajeme a museli jsme zatím zrušit jen jeden koncert v Plzni, který se naštěstí podařilo přesunout na podzim.

Samozřejmě, pokud se to protáhne do festivalový sezóny, taky to pocítíme. Pro kapely, co se hudbou živí, je to těžká situace. Stejně jako pro všechny lidi okolo, na který se často zapomíná - techniky, promotéry atd. Z nás se jenom kapelou živí akorát Maru (proto má radši dvě), takže bychom to nějak existenčně zvládli. Každopádně doufám, že to bude brzy pryč a všem přeju, ať tenhle zhmotněnej katastrofickej film přežijou ve zdraví!

LIVE: Skyline ve vyprodané Roxy naplno rozpoutali svoji džungli. Nechyběli dárky, sníh a MC NuC


KRYŠTOF MICHAL (PORTLESS)

Asi je to správně. Je třeba vyjít vstříc těm nejohroženějším a snažit se nepomáhat samovolnému šíření... Ano, pro muzikanty je tato nucená pauza hodně nepříjemná, pokud je jejich příjem z části závislý na živým hraní, pak to je dost nešťastné. Ale nejsme v tom sami. Divadelní herci a divadla jsou na tom podobně. A těch akcí, které lidé celý rok připravujou a pak tohle... Pro mnohé lidi to bude náročné. I vzhledem k tomu, že nikdo zatím nemůže říct, kdy to skončí. Uvidíme, jak se to dotkne nás, my mame hraní spíš později v sezóně. Musíme doufat, ze koronavirus s létem ustoupí. V opačném případě to začne být pro některé vážné! 

Imodium a Portless rozbouřili Rock Café a ohlásili plány na příští rok


JAN BENDIG

Mě koronavirus omezil rovnou dvakrát. Původně jsem měl v plánu v tuhle dobu odletět do Thajska natáčet svůj novy videoklip. To bylo v počátku koronaviru. Ale radši jsem to zrušil, protože jsem se bál tam letět. Nabral jsem tedy termíny koncertů, které mi nyní odvolali. Čas hodláme využít pracovně. Finišuji se svým novým singlem, pořídil jsem si u Prahy dům, takže se tam budu nyní stěhovat a zařizovat. Věřím, že v dubnu už opět budeme moci zase koncertovat. Mrzí mě zrušené koncerty, ale nařízení vlády respektuji a chápu.

TOP 5 videoklipů týdne: Jan Bendig s Milanem Peroutkou v chytlavém duetu i neveselí John Wolfhooker

 

MARTIN ČUPKA (JOHN WOLFHOOKER)

Je to špatné, lidé tím utrpí, naše kapela kvůli tomu též přišla o pár koncertů a nechceme ani vědět, jaké to musí být pro lidi, pro které je to jediný zdroj příjmů nebo organizátory obrovských akcí, kteří je musí teď rušit. Ale věřím, že to nebude trvat déle než dva týdny a myslím, že reálně to opatření smysl má, i když je to samotřejmě trochu přitažené za vlasy. V každém případě mi přijde lepší přijít o pár vystoupení a udělat takové opatření, dokud je to u nás ještě v plenkách, než skončit se strachem o zdravotní stav svých blízkých. Myslím, že bychom se k tomu měli všichni postavit zodpovědně, ale se zdravým rozumem. Boje v supermarketech o těstoviny a toaletní papír mi přijdou úplně mimo. 

LIVE: Při křtu John Wolfhooker v Akropoli se fanoušci vrhali do davu jeden za druhým


VOJTA DRAHOKOUPIL

Myslím si, ze nařízení vlády je správné. Chtějí co nejvíce zamezit kontaminaci a ochránit co nejvíc lidí. Ano, my umělci jsme na tom nejhůř, protože vlastně v tuto chvíli nemáme práci a nevyděláváme. Zatím jsem si nevšiml, ze by nám chtěl stát něco kompenzovat, ale myslím si, že je to určitě na místě. Máme před daňovým přiznáním a nemáme možnost peníze vydělávat.

TOP 6 videoklipů týdne: Chinaski a Katarína Knechtová zpívají o vánoční pohodě, Vojta D skládal v ložnici


TOMÁŠ KLUS

Respektuji to a pozoruji, jak nucený výpad ze stereotypu odkrývá charakter společnosti.

LIVE: Tomáš Klus v doprovodu Janáčkovy filharmonie oslnil Prahu. Došlo i na křest desky


FLOEX

Souhlasim s tim. Je to potřeba, pro nás je to nepříjemné, ale důvody jsou jasné. Není potřeba nad tim nějak chytračit, rozdělovat koncerty na menší akce a tak dále. Berme to jako čas pro zklidnění. Myslím, že na podzim vznikne hodně nových desek. Samozřejmě je to pro mě nepříjemné. Já osobně tim utrpím míň než třeba můj booking nebo moji kolegové profesionální hudebníci. V živém hraní nemám těžiště příjmů.

text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: John Wolfhooker, Portless, Tomáš Klus, Vojta Drahokoupil, Jan Bendig, Skyline, Hentai Corporation, Kofe-In, Munroe

zavřít