POST SCRIPTUM (42): Vydíraná Grimes, pronásledovaná Lily Allen - ženy hudebního průmyslu otevřely své třinácté komnaty

Vydáno 21.04.2016 | autor: Simona Knotková

Vyspi se se mnou, nebo si hledej jiného producenta - myslíte si, že tohle sexistické klišé je v hudebních studiích už přežité? Podle Grimes ani náhodou! Lily Allen pak promluvila o sedmiletém stalkování, které trvalo tak dlouho i díky nezájmu policie.

POST SCRIPTUM (42): Vydíraná Grimes, pronásledovaná Lily Allen - ženy hudebního průmyslu otevřely své třinácté komnaty Grimes se naučila nespoléhat se na žádné další producenty a dělá si všechno raději sama

KARIÉRA PŘES POSTEL

Kauza Kesha opět otevřela debaty o pozici žen v hudebním průmyslu. Ať už jsme dosáhli díky emancipaci různých milníků, z některých úhlů pohledu se stále nic nezměnilo a osud ženských interpretek leží převážně v rukou mužů. A ti to umí řádně využít, když na to přijde. Svou zkušeností nedávno přispěla i Grimes, když byla v magazínu Rolling Stone tázána na Keshu a Dr. Lukea.

Soud rozhodl: Kesha musí nadále pracovat s Dr. Lukem, který ji údajně sexuálně zneužíval

"Neznám konkrétní detaily této situace, zdá se mi celkem komplikovaná. Můžu ale říct, že já sama jsem zažila mnoho případů, kdy se mnou mužští producenti jednali stylem: 'Tenhle song dokončíme, až přijdeš do mého hotelového pokoje'. Kdybych byla mladší nebo ve více zoufalejší finanční situaci, možná bych to udělala. Nemyslím si, že je tak málo ženských producentek, protože by nikdo neměl zájem. Pro ženy je prostě obtížné dostat se na takové pozice. Je to dost nepřátelské prostředí."

Můžete namítnout, proč o tom Grimes mluví až teď. Proč se většina obětí jakéhokoliv sexuálního manipulování či zneužívání ozývá až v době, kdy viníkům už nelze mnoho dokázat a jednotlivé případy ztrácí na relevantnosti? Možná se pak ani nelze divit, že veřejnost věří raději agresorům a oběť má za lháře volajícího o pozornost. Stojí za tím ale ten stejný důvod, proč možná i spousta z vás zůstává v mizerném zaměstnání s patologickým vedením - jednoduše se bojí. Dokud se neozývá více hlasů, je těžké osamoceně vystoupit z řady sklopených hlav a ukázat na viníka. V sázce je vaše kariéra a budoucnost, v sázce je to, že vám nikdo neuvěří a skončíte s výše zmiňovanou nálepkou.

vložte odkaz, text nemažte

Ženy v hudebním průmyslu to mají ještě těžší, protože se pohybují v de facto plně mužském prostředí. Když promluví nahlas o sexuálním zneužívání, kromě zavření dveří všech labelů si mohou navíc ještě vykoledovat pár přátelských rad ve stylu vždyť se podívej, jak se oblíkáš, sama si o to říkáš.

Ano. Svým způsobem se pořád nacházíme na tom stejném mrtvém bodě. Jak moc je kauza Keshy tragická, tak moc ale možná pomůže všem dalším obětem, aby také promluvily. A je dobře, že se taková témata díky devětadvacetileté zpěvačce znovu dostávají do popředí.

LILY ALLEN A STALKER

O zlehčování závažných okolností ví své i Lily Allen. Ta promluvila o útocích stalkera, které trvaly přes sedm let. Letos v dubnu byl mladý muž Alex Gray konečně odsouzen. Za celou dobu zpěvačku zasypával nenávistnými dopisy a jednou se za její přítomnosti i vkradl do bytu, kde jí ukradl kabelku. Tu následně vrátil spálenou. Pro Lily bylo těžké o své situaci mluvit nejenom s nejbližším okolím, ale na nedbalé chování narážela zejména u policie. 

RECENZE: Lily Allen - z pařmenky frustrovanou matkou

"Pokaždé, když jsem se snažila o tom s někým mluvit, bylo to jako bych narážela do cihlové zdi. Cítila jsem se od ostatních tak vzdálená. Bylo o tom navíc těžké povídat, když jste pro to neměli ani žádné definice a policie vám jenom říkala: 'Dobře, pokud chcete toho chlápka dostat do vězení, budeme o tom mluvit jako o vloupání.' Vy jste si ale mysleli: 'Se*u na nějakou kabelku. Jeden chlápek mi tu vyhrožuje tím, že mi rozřeže obličej,'" sdělila během rozhovoru pro The Observer muzikantka.

 

Dále pokračovala: "Chci od policie vysvětlení. Já jsem slavná osobnost a některé věci se se mnou tedy vyřizují rychleji. Pokud jsem už ale i já narazila na podobný přístup, jak pak, sakra, jednají s těmi ostatními, kteří nemají prostředky a vliv?"

Vážně tu odpověď chceš znát, Lily? Nebo ji stejně jako my už dobře znáš?

text: Simona Knotková

 

 

zavřít